fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryKreditne agencije potvrdile ocjene za Crnu Goru

Kreditne agencije potvrdile ocjene za Crnu Goru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencije za kreditni rejting Standard&Poor’s (S&P) i Moody’s potvrdile su u novim izvještajima ocjene za Crnu Goru sa B+/B, odnosno B1, uz stabilne izglede zemlje, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Oni su kazali da su analitičari dvije kreditne agencije procijenili da će stopa rasta crnogorske ekonomije premašiti njihova očekivanja i da će za prošlu godinu iznositi oko 3,8 odsto, dok će potencijalni rast u srednjem roku iznositi 3,5 odsto.

„Osim toga, u izvještajima se navodi da će uprkos slabijim izgledima rasta evropske ekonomije, koji će uticati i na ublažavanje stope rasta u Crnoj Gori, ekonomski rast ostati snažan i u ovoj godini“, naveli su iz Ministarstva finansija.

Oni su dodali da su visoke stope rasta rezultat snažnog doprinosa sektora turizma u kojem je ostvareno 20 odsto više dolazaka u odnosu na 2018. godinu, kao i rast u sektoru građevinarstva.

„U izvještajima se pozdravlja realizacija i implementacija niza projekata u energetskom sektoru, uključujući modernizaciju elektrana, zajedno sa proizvodnjom električne energije koja ima sve veći fokus na zaštitu životne sredine i ulaganjima u solarne i vjetro elektrane“, rekli su iz Ministarstva finansija.

Ocijenjeno je da pozicioniranjem Crne Gore kao energetskog čvorišta u regionu, jača se njena konkurentnost i izvozni potencijal. Nastavkom značajnih privatnih investicija u turistička odmarališta će se, kako je navedeno, povećati kapaciteti na jugu i na sjeveru, što će uticati na viši stepen diverzifikacije i regionalne povezanosti, veću potrošnju domaćinstava i doprinijeti većem ekonomskom rastu.

Iz Ministarstva su saopštili da je dugoročni potencijal Crne Gore ocijenjen kao povoljan, uz nastavak značajnog priliva stranih direktnih investicija (SDI), koje su u najvećoj mjeri zastupljene u turističkom i energetskom sektoru.

U izvještajima je ocijenjeno da će priliv SDI iznositi oko deset odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) godišnje. Iz kreditnih agencija su dodali da je kreditni potencijal Crne Gore ojačan i perspektivom pristupanja Evropskoj uniji (EU) koju prati snaženje institucija.

„U svijetlu implementacije strukturnih reformi čije je sprovođenje neophodno kako bi Crna Gora postala članica EU, pozdravljeni su napori Vlade u sprovođenju velikog broja mjera. U skladu sa tim, u izvještajima je akcenat stavljen na mjere u čijem je fokusu suzbijanje sive ekonomije poput elektronskog oporezivanja i poboljšane naplate prihoda“, navodi se u saopštenju.

U obje rejting agencije smatraju da će glavni rizici u narednom periodu biti dominantno vezani za dalju izgradnju preostalih dionica projekta autoputa i eventualnih efekata na fiskalnu poziciju zemlje.

Najčitanije