fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGubici kineskih avio-prevoznika 22 milijarde USD

Gubici kineskih avio-prevoznika 22 milijarde USD

Montreal, (MINA-BUSINESS) – Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj (IATA) objavilo je novu procjenu gubitaka u avio-industriji za ovu godinu, uvećanu tri puta u odnosu na prethodnu, od 20. februara.

Prema prethodnoj procjeni IATA-e, objavljenoj prije 14 dana, globalni gubitci u avio-industriji bi iznosili oko 30 milijardi USD, dok je nova procjena puno pesimističnija, prenosi SEEbiz.

Nakon bankrota britanskog avio-prevoznika Flybe, čelnici IATA-e procjenjuju kako će gubitak u ovoj godini iznositi između 63 i 113 milijardi USD, izazvano teškom krizom u industriji zbog koronavirusa.

Najviše pogođena je Azijsko-pacifička regija u kojoj bi gubitci za ovu godinu mogli dostići i 58 milijardi USD, a koja uključuju tržišta Kine, Australije, Singapura, Japana i Južne Koreje, sa padom prometa do procijenjenih 23 odsto. Kina sama bi mogla izgubiti i do 22 milijarde.

U Kini su pogođeni svi avioprevoznici, a najviše Hainan Airlines koji je tražio finansijsku pomoć države te ulazi u proces restrukturiranja.

Hongkongški Cathay Pacific je na neplaćeni odmor poslao 75 odsto zaposlenih, te prizemljio 120 od 160 svojih aviona.

Izvan Kine, Lufthansa je uslijed brojnih otkazivanja letova prema Aziji prizemljila 150 svojih aviona, odnosno petinu flote.

Američki United Airlines je takođe smanjio međunarodni promet za petinu. British Airways je najavio da je ovog mjeseca otkazao već 216 letova prema destinacijama u Americi i Evropi, uz prethodna otkazivanja prema Aziji.

Najčitanije