fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEPCG podnijela tužbu protiv rješenja AZK

EPCG podnijela tužbu protiv rješenja AZK

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) je podnijela tužbu Upravnom sudu kojim se traži poništenje rješenja Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) da je kupovina imovine bivše Željezare Nikšić bila nezakonita državna pomoć učinjena njenim prodavcima.

U pitanju su prodavci Toscelik Profil VE SAC Endustrisi iz Turske i Toscelik Alloyed Engineering Steel iz Podgorice.

EPCG je za imovinu Željezare od oko milion kvadratnih metara zemljišta i 220 hiljada kvadrata objekata ovim kompanijama, u januaru prošle godine, platila 20 miliona EUR, ali je naknadno zbog neuklanjanja otpada cijena smanjena za pola miliona, pišu Vijesti.

AZK je kupovinu imovine Željezare proglasila nezakonitom državnom pomoći, jer smatraju da su prekršena evropska pravila o ograničavanju državne pomoći za proizvođače čelika time što je imovina kupljena od proizvođača čelika iz Turske koji je bio vlasnik nikšićke fabrike.

Agencija je naložila EPCG da u roku od dva mjeseca utvrdi iznos državne pomoći, odnosno razliku između kupoprodajne i tržišne cijene imovine, kao i da u roku od četiri mjeseca preduzme mjere da prodavac vrati razliku u novcu sa kamatama.

Iz EPCG u tužbi, u koju su Vijesti imale uvid, navode da je sporno rješenje donijeto uz povrede pravila postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje i uz pogrešnu primjenu materijalnog prava.

Iz EPCG su saopštili i da oni ne mogu biti davalac državne pomoći, jer ostvaruju prihode od obavljanja registrovanih djelatnosti na slobodnom tržištu i ne raspolažu sredstvima javnih prihoda koji su po definiciji prihodi države kojim se finansira javna potrošnja.

“Donošenjem nezakonitog rješenja, tužena (AZK) je već nanijela nemjerljivu štetu EPCG, stvarajući pravnu nesigurnost nametanjem nezakonitih ograničenja poslovne sposobnosti, što ima direktne negativne reperkusije na tekuće i buduće poslovanje”, piše između ostalog u obrazloženju tužbe.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nema planskih isključenja struje za praznike

Podgorica, (MINA) – Planska isključenja električne energije nijesu predviđena tokom predstojećeg praznika - Međunarodnog...