fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 91 USD

Cijene nafte blizu 91 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu 91 USD, odražavajući nesigurnost ulagača u procjeni snabdijevanja nakon objave Iraka o planiranom povećanju proizvodnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje trgovine i iznosila je 90,77 USD.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 34 centa višoj cijeni, od 89,16 USD, prenosi Hina.

Raspoloženje na tržištima obilježio je strah da će potražnju za naftom potkopati jači dolar i visoki troškovi zaduživanja, pa su trgovci krenuli u talas dobitonosnih prodaja, predviđajući pad cijena.

Dolar je u ponedjeljak dostigao najvišu vrijednost prema korpi šest ostalih vodećih svjetskih valuta u deset mjeseci, nakon što je Kongres postigao dogovor o budžetu za narednu godinu, otklonivši prijetnju zatvaranja državnih službi.

Kočnica cijenama bila je i objava turskog ministra energetike o otvaranju naftovoda koji doprema iračku naftu do luke Ceyhan nakon rješenja pravnog spora.

Irak je u utorak odvojeno objavio da će dodijeliti nove dozvole za vađenje nafte, potisnuvši u drugi plan nagađanja o deficitu u snabdijevanju u posljednjim mjesecima u godini, s obzirom na odluku Saudijske Arabije i Rusije o produženju perioda smanjenih isporuka.

“U teoriji bi, prema uslovima sporazuma OPEC+, proizvodnja trebalo da ostane nepromijenjena u četvrtom tromjesečju. No, iračko učestvovanje u dogovoru bilo je do sada neujednačeno i trebalo bi očekivati rast izvoza, pod pretpostavkom da naftovod proradi prema planu”, rekli su analitičari BMI Research-a.

OPEC+ trebalo bi danas da ponovo razgovara o sporazumu, a izvori navode da neće mijenjati proizvodnju.

Očekuje se da će Saudijska Arabija u novembru ponovo podići službenu prodajnu cijenu nafte za azijske kupce, peti mjesec zaredom, prema istraživanju Reutersa.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak pojeftinio 1,36 USD na 94,99 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije