fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBerze i dalje pod pritiskom tehnološkog sektora

Berze i dalje pod pritiskom tehnološkog sektora

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Nasdaq indeks pali, drugi dan zaredom, jer je tehnološki sektor i dalje pod pritiskom, dok je Dow Jones porastao, nakon solidnih ekonomskih pokazatelja.

Dow Jones indeks ojačao je 0,2 odsto na 39.935 bodova, dok je S&P 500 pao 0,51 odsto na 5.399 poena, a Nasdaq 0,93 odsto na 17.181 bod.

S&P 500 i Nasdaq i dalje su pod pritiskom, jer su ulagače u srijedu zabrinuli slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati tehnoloških divova Tesle i Alphabeta, prenosi Hina.

I dok se cijena Tesle blago oporavila od oštrog pada dan ranije, dionica Alphabeta pojeftinila je dodatnih tri odsto.

Cijene dionica tih, kao i ostalih tehnoloških divova iz grupe takozvanih Sedam veličanstvenih, posljednjih su mjeseci snažno rasle, zahvaljujući nadi ulagača da će ostvariti snažan rast prihoda i zarada.

Zbog toga svaki slabiji rezultat može izazvati oštar pad cijena tih dionica.

I dok su se cijene dionica Applea, Microsofta i Amazon.coma stabilizovale, cijene Meta Platformsa i Nvidie pale su dodatnih 1,7 odsto, odnosno 2,4 odsto.

S druge strane, podršku tržištu pružili su bolji nego što se očekivalo ekonomski pokazatelji. Objavljeno je da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao 2,8 odsto na godišnjem nivou, dok su analitičari očekivali rast od dva odsto.

Taj podatak pokazuje da je najveća svjetska privreda vrlo otporna i da će vjerovatno izbjeći recesiju, uprkos povišenim kamatnim stopama.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,4 odsto na 8.186 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,48 odsto na 18.298 poena, a pariski CAC 1,15 odsto na 7.427 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...