fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrivode se kraju višemilionski projekti na revitalizaciji seoske mreže

Privode se kraju višemilionski projekti na revitalizaciji seoske mreže

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) uspješno privodi kraju drugu godinu projekata revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže.

Iz CEDIS-a su kazali da su ugovoreni radovi u okviru druge godine vrijedni oko 12 miliona EUR, a projekti su usmjereni na rekonstrukciju mreže i unapređenje kvaliteta napajanja električnom energijom na ruralnom području širom Crne Gore.

„Shodno ugovorenim obavezama, radovi bi trebalo da budu finalizovani do početka zimske sezone“, navodi se u saopštenju.

Rukovodilac Sektora za održavanje, Vuko Vukićević, rekao je da je do kraja avgusta rekonstruisano oko 300 kilometara mreže na ruralnom području, zamijenjeno oko 3,7 hiljada stubova, sprovedena zamjena svih dotrajalih elemenata mreže i ugrađena nova, visokokvaltitetna oprema.

„Nakon završetka radova kvalitetnije napajanje može očekivati oko pet hiljada korisnika. Ukoliko u rezultat uključimo i efekte prve godine projekata revitalizacije, bolje naponske prilike su omogućene za 15 hiljada korisnika elektrodistributivne mreže u selima širom Crne Gore“, objasnio je Vukićević.

Iz CEDIS-a su saopštili da je u okviru druge godine tretirano sedam deset kilovoltnih (kV) dalekovoda, čija je revitalizacija koštala oko deset miliona EUR.

Istovremeno je realizovana i dva miliona EUR vrijedna rekonstrukcija dodatna četiri deset kilovoltna dalekovoda.

Iz CEDIS-a su podsjetili da je kroz projekte revitalizacije srednjenaponske i niskonaposnke mreže, u rekonstrukciju oko 800 kilometara dalekovoda, ukupno do sada uloženo 26 miliona EUR, čime je ostvareno značajno unapređenje kvaliteta napajanja za dio seoskog područja u Crnoj Gori.

„Radove izvodi konzorcijum kojeg čine firma Mezon iz Danilovgrada, budvanski Electro Team i nikšićki Ramel, sa kojima je u decembru 2018. godine potpisan okvirni sporazum za potrebe projekta revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske elektroenergetske mreže“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije