fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPripremaju PER od naredne do 2027. godine

Pripremaju PER od naredne do 2027. godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je danas usvojila Informaciju o pripremi Programa ekonomskih reformi (PER) za Crnu Goru za period od naredne do 2027. godine.

Iz Vlade su saopštili da je PER srednjoročni strateški dokument, koji Crna Gora priprema u okviru dijaloga o ekonomskom upravljanju sa Evropskom unijom (EU).

“Isti program pripremaju i ostale zemlje sa statusom kandidata i potencijalnog kanidata za članstvo. Crna Gora učestvuje u pripremi Programa ekonomskih reformi počev od 2015. godine”, navodi se u saopštenju.

Dokument se sastoji iz dva ključna poglavlja – makroekonomski okvir i fiskalni okvir.

Novina u odnosu na prošlogodišnji Program je da strukturne reforme, koje su ranije bile sastavni dio Programa, sada predstavljaju dio Reformske agende/Plana rasta.

“Dakle, Reformska agenda/Plan rasta zamijeniće dio Programa koji se odnosi na strukturne reforme”, objasnili su iz Vlade.

Kako se navodi u Informaciji, Reformska agenda predstavlja sveobuhvatan, koherentan i prioritetan skup ciljanih reformi i prioritetnih oblasti ulaganja u svakoj zemlji korisnici, uključujući uslove plaćanja koji ukazuju na zadovoljavajući napredak, ili ispunjenje reformskih mjera, kao i indikativni raspored za njihovu implementaciju.

Istovremeno, ova dva procesa treba da se međusobno dopunjuju, i potrebno je osigurati dosljednost između strukturnih reformi (Reformska agenda) i njihovog makrofiskalnog uticaja (PER), radi koherentnosti i kredibiliteta ekonomskih i fiskalnih politika.

Da bi se navedeno postiglo, dio PER-a treba da pokaže očekivani makrofiskalni uticaj Reformske agende i njenu dosljednost sa makroekonomskim i fiskalnim okvirima.

Tim povodom, zaduženo je Ministarstvo finansija da obrazuje Radni tim za pripremu PER-a za period od naredne do 2027. godine, koordinira procesom pripreme Programa i dokument dostavi Vladi do kraja godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pobjeda Budve, poraz Katara

Podgorica, (MINA) - Crnogorski vaterpolo klubovi, Budva i Kataro, ostvarili su pobjedu i poraz...