fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrioriteti Vlade stabilne javne finansije i ubrzavanje integracionog puta

Prioriteti Vlade stabilne javne finansije i ubrzavanje integracionog puta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska Vlada je, u veoma zahtjevnim okolnostima, sa ekonomskog aspekta, uspjela da obezbijedi apsolutnu stabilnost javnih finansija, kao i da odgovorno pristupa strategiji obezbjeđenja finansijske održivosti za predstojeću godinu, saopštio je resorni ministar Aleksandar Damjanović.

On se danas sastao sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije i šeficom Delegacije EU u Crnoj Gori, Kristinom Oanom Popom, sa kojima je razgovarao o izazovima sa kojima se na finansijskom planu suočava crnogorska ekonomija, usljed globalnih ekonomskih i unutrašnjih političkih neizvjesnosti.

Damjanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, kazao da se politička nestabilnost i globalna neizvjesnost neminovno odražavaju na novu investicionu paradigmu i finansijske tokove, te da nastoji da resor kojim rukovodi bude van dometa dnevne politike, sa ciljem očuvanja uravnoteženog finansijskog okvira.

On je evropskim partnerima poručio da Crna Gora, u skladu sa ubjedljivo većinskim opredjeljenjem građana, ostaje privržena evropskom putu, kao i da je potrebno uskladiti političku i ekonomsku agendu, naročito u pogledu diverzifikacije investicija, odnosno povećanja prisutnosti kredibilnih investitora iz EU zajednice.

Ambasadori zemalja članica, zajedno sa Popom, pozdravili su napore Ministarstva finansija da se održi finansijska stabilnost, kao i nastojanje da se preduprijedi eventualno prelivanje političke i institucionalne krize na dalju održivost javnih finansija.

Sagovornici su ocijenili da je institucionalna i unutrašnja stabilnost društva neophodan preduslov finansijske stabilnosti i jačanja ugleda Crne Gore na međunarodnom investicionom tržištu, kao i da je upravo postizanje političkog konsenzusa potrebno kako bi se poboljšala pregovaračka pozicija Crne Gore i ubrzao njen evropski put.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Borusija u finalu Lige šampiona

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije iz Dortmunda plasirali su se u finale Lige evropskih...