fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrimijeniti iskustva Finske iz sektora ribarstva i pomorstva

Primijeniti iskustva Finske iz sektora ribarstva i pomorstva

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Grana privrede u kojoj bi Herceg Novi mogao da primjeni iskustva Finske je ribarstvo, ali i pomorstvo, s obzirom na to da je riječ o nordijskoj državi koja ima izuzetno razvijenu ribolovnu industriju i brodogradnju.

Na inicijalnom sastanku predstavnika Opštine Herceg Novi i ekonomskog sektora Ambasade Finske ocijenjeno je da su zaštita životne sredine, jačanje IT sektora, razmjena iskustava na polju kulture i obrazovanja i razvijanje ribarstva i vodenog saobraćaja neka su od mogućih polja na kojima bi Herceg Novi i finske kompanije mogli da sarađuju.

Inicijalni sastanak su organizovali predsjednik Skupštine Opštine Herceg Novi, Ivan Otović, potpredsjednik Opštine Mirko Mustur i sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije Nenad Vitomirović sa predstavnicima ekonomskog sektora ambasade Finske u Beogradu, Janne Sykko i Igorom Madžarevićem.

Predstavnici hercegnovske opštine su, kako je istaknuto na sastanku, spremni da primjene različita pozitivna iskustva koje Finska sprovodi u tretmanu otpada i pretvaranju u korisne sirovine kao i izvore energije.

Predstavnici finske ambasade su objasnili da je u njihovoj državi iskorišćeno čak 99,4 odsto otpada kroz reciklažu, ili za proizvodnju određenih oblika energije.

Kako je ocijenjeno na sastanku, od velike koristi bi bilo i da se ostvari saradnja, razmjena znanja i studijske posjete u oblasti obrazovanja, razvoja IT sektora, zatim kulturnih dešavanja i zdravstvenog turizma.

“Inicijalni sastanak bio je prilika da se iznesu određene ideje i interesovanja obje strane, ali i iskaže obostrana spremnost za uspostvaljanje konkretne saradnje i sprovođenje projekata koji bi značajno pomogli razvoj Herceg Novog”, navodi se u saopštenju.

Po imenovanju novog ambasadora u septembru, za očekivati je i zvanični sastanak sa predstavnicima Opštine Herceg Novi kada će biti definisani vidovi saradnje sa gradovima Finske.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije