fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrijestonica da obezbijedi hitnu podršku građanima i privredi

Prijestonica da obezbijedi hitnu podršku građanima i privredi

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Opštinski odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Cetinje pozvao je gradonačelnika Prijestonice, Aleksandra Kašćelana, da u što kraćem roku formira radnu grupu koja će imati zadatak da pripremi odgovarajuće mjere podrške građanima i privredi.

Šef Odborničkog kluba SDP-a, Nikola Đurašković, je u otvorenom pismu Kašćelanu naveo da bi ta radna grupa trebalo da bude sastavljena od predstavnika svih političkih partija, lokalne uprave, biznis sektora, sindikata i nevladinog sektora.

Te mjere bi, po hitnom postupku, bile predložene na usvajanje Skupštini Prijestonice.

Đurašković je kazao da je veliki broj firmi na Cetinju zatvoren, usljed mjera koje je definisalo Nacionalno koordinaciono tijelo, što za posljedicu ima i dodatno usložnjenu socio-ekonomsku situaciju u gradu.

“Siguran sam da ste svjesni činjenice da, inače nedovoljno jak, lokalni biznis sektor nije u stanju da preživi ovaj period krize bez ozbiljne podrške grada i države, te da je to jedini način da se sačuva lokalna ekonomije a najveći broj naših sugrađana ostane na svojim radnim mjestima”, dodao je Đurašković.

Đurašković je predložio da neka od mjera podrške bude hitno donošenje odluke o podršci lokalnoj privredi dodjelom bespovratnih sredstava, kojom će poseban akcenat biti stavljen na kompanije čije poslovanje je zaustavljeno ili otežano u periodu trajanja epidemije.

“Predlažemo i pomoć od najmanje 200 EUR socijalno najugroženijim građanima Prijestonice uz pokrivanje kompletnih troškova struje, vode i interneta za mjesece trajanja epidemije, kao i troškova stanarine za one koji imaju odgovarajući ugovor o zakupu stambenog prostora”, kazao je Đurašković.

SDP je predložio i pomoć od najmanje 200 EUR svim penzionerima čija je penzija niža od 150 EUR.

Jedna od mjera bi bila i pokrivanje kompletnih troškova plata i doprinosa za preduzetnike i preudzeća čiji su objekti zatvoreni ili je njihovo poslovanje otežano, osim sektora maloprodaje robe široke potrošnje.

“Predlog je i da se odloži plaćanja poreza na nepokretnost za sve građane i kompanije, na način da prva rata dospijeva 30. septembra, a druga 1. decembra, uz razmatranje mogućnosti da Prijestonica subvencionira troškove poreza na nepokretnost za privrednike čije su poslovne aktivnosti obustavljene u periodu trajanja epidemije”, kazao je Đurašković.

Sredstva za realizaciju mjera potrebno je obezbijediti hitnim preusmjeravanjem iz kapitalnog budžeta definisanog Programom razvoja Prijestonice za ovu godinu čija realizacija, kako je kazao, svakako neće biti na potrebnom nivou.

Najčitanije