fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrihodovaće 117 hiljada EUR manje od plana

Prihodovaće 117 hiljada EUR manje od plana

Kolašin, (MINA-BUSINESS) – Opština Kolašin će ove godine od poreza na nepokretnosti prihodovati oko 117 hiljada EUR manje nego što je planirano.

Kako pišu Vijesti, budžetom za ovu godinu bilo je planirano da se u opštinsku kasu po tom osnovu slije 487 hiljada EUR, dok je predlogom rebalansa taj iznos sveden na 370 hiljada EUR.

Razlog za to je, kako je objašnjeno u predlogu odluke rebalansa, loša naplata usljed nedostatka kapaciteta i nedovoljne primjene mehanizma prinudne naplate.

“Opština Kolašin nema poreskog inspektora, pa bi u narednom periodu trebalo sistematizovati to radno mjesto. Time bi se stvorili uslovi za efikasnije preduzimanje mjera u skladu sa Zakonom o poreskoj administraciji”, kazali su iz izvršne vlasti.

U izvještaju Državne revizorske institucije (DRI) utvrđeno je da ukupno stanje duga po osnovu poreza na nepokretnosti, za kompanije i pojedince, iznosi 2,1 milion EUR, što predstavlja povećanje za 100 hiljada EUR u odnosu na prošlu godinu.

“Opština treba da u skladu sa Zakonom o poreskoj administraciji preduzima mjere prinudne naplate prema svim poreskim obveznicima, koji nijesu izmirili poreske obaveze u propisanim rokovima”, rekli su iz DRI.

Sekretarijat za finansije objavio je prije nekoliko dana spisak sa vise od 40 preduzeća, kojima zbog netačne ili nepoznate adrese nijesu mogla biti uručena rješenja o prinudnoj naplati.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije