fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrepoznavanje uloge žena u Agrobudžetu

Prepoznavanje uloge žena u Agrobudžetu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agrobudžet kroz nekoliko mjera daje prednost ženama u smislu bodovanja, ali je potrebno dodatno istaknuti ulogu žena, ocijenjeno je na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića i predsjednice Odbora za rodnu ravnopravnost i poslanicom, Božene Jelušić.

Cilj sastanka, na kojem su učestvovale i zamjenica šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Siv-Katrine Leirtroe i predstavnica misije OEBSA, Aleksandra Crvenica, je bio kreiranje rodno ravnopravnog budžeta i prepoznavanje uloge žena kroz Agrobudžetu.

“Agrobudžet već sada kroz nekoliko mjera daje prednost ženama u smislu bodovanja, uz saglašavanje da je svakako potrebno dodatno istaknuti ulogu žena iz razloga što imamo trend depopulacije i odseljavanja sa ruralnih područja”, ocijenjeno je na sastanku.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Ministarstva, istaknuta potreba poboljšanja aktivnog učešća žena u društvu i poboljšanju položaja žena u ruralnim područjima kroz pristup različitim proizvodnjama, poput razvoja malih industrija i zanata u okviru seoskih domaćinstava.

Stijović je kazao da je podrška ženama u ruralnim područjima posebno važna za očuvanje sela i porodice jer je žena stub kuće.

“Ideja je da osmislimo nekoliko agrobudžetskih mjera kroz koje bi direktno podržali žensko preduzetništvo, kako bi se povećala njihova samostalnost i dohodak, obezbijedili izvori primanja na selu čime bi žene u ruralnim područjima postajale samostalnije sa željom da ostanu na selu“, naveo je Stijović.

Razgovarano je o mogućnosti zajedničke saradnje, studijskih putovanja žena koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava, u zemlji i regionu na našem govornom području gdje bi mogle da vide uspješne primjere ženskog preduzetništva u ruralnim krajevima.

Na sastanku je predložena zajednička edukacija, kako bi te ideje pretočili u agrobudžetske mjere koje bi imale za cilj da podrže žensko preduzetništvo u Crnoj Gori u oblasti poljoprivrede i srodnih zanata.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...