fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPreko 30 prijava za grantove za ranu fazu razvoja start up-ova

Preko 30 prijava za grantove za ranu fazu razvoja start up-ova

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na konkurs za grantove za ranu fazu razvoja start up-ova stiglo je 30 prijava, koje su u fazi provjere formalne ispunjenosti uslova za učešće na pozivu.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja, koje je konkurs raspisalo 13. oktobra, objašnjeno je da su nešto više od polovine prijava kandidovali start up-ovi koji već posluju na tržištu i upisani su u Centralni registar privrednih subjekata (CRPS). Ostatak čine neformalni start up timovi, koji će, u slučaju da budu pozitivno ocijenjeni, imati obavezu da se registruju kod CRPS i upišu u Registar inovacione djelatnosti.

Ukupan budžet konkursa iznosi 200 hiljada EUR, a Ministarstvo može dodijeliti podršku za pojedinačni start up projekat od šest do 20 hiljada EUR. Budući korisnici granta u obavezi su da obezbijede 20 odsto sopstvenog sufinansiranja od ukupne vrijednosti projekta, čime se stimuliše ulaganje u inovacionu djelatnost.

„U dijelu troškova zapošljavanja, koji se mogu tražiti za novozaposlene članove tima, odnosno one koje u prethodnih šest mjeseci nijesu imali ugovor o radu sa preduzećem, kandidovano je preko 70 zapošljavanja kroz predložene projekte, a što će svakako za pozitivno ocijenjene projekte biti podložno provjerama“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da do kraja sedmice treba da počne proces evaluacije projektnih prijava, a finalizacija kompletnog procesa očekuje se do sredine decembra.

Javni konkurs za grantove za ranu fazu razvoja start up-ova objavljen je u skladu sa Programom za inovacije od ove do 2024. godine, koji je Vlada ranije usvojila.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

EK: Izabrati predsjednika Vrhovnog suda

Podgorica, (MINA) – Izbor predsjednika Vrhovnog suda i napredak u izradi izmjena Zakona o...