fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPredlažu da mlijeko poskupi pet odsto

Predlažu da mlijeko poskupi pet odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Povećanje otkupne cijene mlijeka za deset centi dovelo bi stočare u stanje kakve takve likvidnosti i održivosti farmi, smatraju u Savezu stočara.

To su predstavnici stočara i saopštili na jučerašnjem sastanku radne grupe koja je trebalo da predloži rješenje u problemu mlječnog stočarstva.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Saveza stočara, otkupljivača i prerađivača i Ministarstva poljoprivrede, piše Pobjeda.

Predstavnik Saveza stočara CG, Budimir Mugoša, kazao je Pobjedi da su predstavnici stočara predložili da svi u lancu, koji čine farmeri, otkupljivači, trgovci, Ministarstvo poljoprivede i potrošači, podijele teret teške situacije.

“Smatramo da bi povećanje otkupne cijene od deset centi dovelo stočare u stanje kakve takve likvidnosti i održivosti farmi”, rekao je Mugoša.

On je naveo da su stočari predložili da svi “pomognu” sa po dva centa – da se smanji porez na dodatu vrijednost (PDV) na sedam odsto za sve domaće mliječne proizvode, da se smanje trgovačke marže za dva centa, ukine porez na stočnu hranu i poveća maloprodajna cijena za pet odsto.

“Svaka od ovih mjera bi omogućila povećanje otkupne cijene po dva centa”, objasnio je Mugoša.

Prema njegovim riječima, predstavnici mljekara su na jučerašnjem sastanku predložili su da Ministarstvo poljoprivrede subvencionira cijenu koncentrata po deset centi.

“Što je od ovih mjera prihvatljivo za sve učesnike, znaćemo za nekoliko dana kada ministar Aleksandar Stijović dođe sa puta”, rekao je Mugoša.

On je istakao da zbog svakodnevnog poskupljenja koncentrovane i kabaste stočne hrane kao i ostalih inputa farmeri sa trenutnim otkupnim cijenama posluju sa gubitkom i da je trenutno stanje neodrživo.

“Predstavnici prerađivača su ostali pri stavu sa sastanka u petak da nemaju mogućnost povećanja otkupne cijene, a da poskupljenje njihovih proizvoda, a time i otkupnih cijena mlijeka predstavlja ozbiljan rizik da će doći do pada prodaje i gubitka tržišta”, saopštio je Mugoša.

Na sastanku, održanom u petak, iz Saveza stočara su poručili da je neophodno da otkupna cijena mlijeka bude okvirno na nivou cijene koncentrovane hrane plus pripadajuće premije ili kumulativno 70 centi. Ukoliko ne dođe do dogovora, stočari su ranije najavili nekoliko mogućnosti – obustavu isporuke mlijeka, ulične proteste i zatvaranje farmi.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović je naveo da su gotovo iscrpili sve mogućnosti za dodatno subvencioniranje otkupa mlijeka, zbog čega treba tražiti kompromis između proizvođača, prerađivača i trgovaca.

“U vanrednim okolnostima kada rastu cijene vještačkog đubriva, stočne hrane i energenata trudimo se da održimo njihov dohodak kako ne bi ugasili farme”, kazao je Stijović Radiju Crne Gore i najavio novi sastanak sa farmerima dodajući da je kriza, ali da svi moraju biti odgovorni i pokušati naći način da održe domaću proizvodnju i da građani budu dovoljno snabdjeveni.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sjutra je Vaskrs

Podgorica, (MINA) - Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti proslaviće sjutra najveći hrišćanski praznik Vaskrs. Praznik vaskrsenja Isusa...

Dalas u polufinalu