fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPozitivno ocijenjeno deset projekata

Pozitivno ocijenjeno deset projekata

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nakon uspješno sprovedenog procesa evaluacije prijava dostavljenih na konkurs za grantove za ranu fazu razvoja start up-ova, njih deset je pozitivno ocijenjeno, saopšteno je iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja.

Projekti koji su pozitivno ocijenjeni su Upgrade of innovation solution in occupation medicine, Development of transparent online market of solar energy services, RECREWTY, Artificial intelligence smart irrigation system, Zbor, Flash financial platform, StartupX, Bebeep, OLIVE EXTRACT 1000 i Artos.

“Ugovaranje projekata biće realizovano do kraja godine, dok se početak implementacije projekata očekuje u januaru naredne godine”, navodi se u saopštenju.

Do isteka roka za dostavljanje prijava na konkurs pristigle su 33 prijave i sve su uspješno prošle provjeru formalne ispunjenosti uslova za učešće na konkursu, te su upućene na evaluaciju u skladu sa Pravilnikom o kriterijumima za imenovanje eksperata i postupku ocjene inovacionih programa i projekata.

“Oko 58 odsto prijava kandidovano je od strane start up-ova koji već posluju na tržištu i upisani su u Centralni registar privrednih subjekata (CRPS), dok ostatak čine neformalni start up timovi, koji su, u slučaju pozitivne evaluacije po ovom konkursu, u obavezi da se registruju kod CRPS i upišu u Registar inovacione djelatnosti”, rekli su iz Ministarstva.

Predmet javnog konkursa, koji je objavljen 27. juna, bio je sufinansiranje start up projekata koji će ponuditi digitalna rješenja u četiri prioritetna područja pametne specijalizacije.

“Ukupan iznos podrške obezbijeđen za ove namjene u ovoj godini iznosi 200 hiljada EUR, a Ministarstvo može dodijeliti podršku za pojedinačni start up projekat u iznosu od šest hiljada EUR do 20 hiljada EUR”, navodi se u saopštenju.

Budući korisnici granta u obavezi su da, kako se dodaje, obezbijede 20 odsto sopstvenog sufinansiranja od ukupne vrijednosti projekta, čime se stimuliše ulaganje u inovacionu djelatnost.

Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja objavilo je ovaj konkurs u skladu sa Programom za inovacije 2021-2024, s rokom za prijavljivanje do 20. septembra.

“Rok za prijavljivanje je produžen do 28. septembra zbog sajber napada na Vladinu IT infrastrukturu i nefunkcionalnosti portala www.inovacije.gov.me, te su podnosioci prijava konkursnu dokumentaciju dostavljali u originalu na arhivu Ministarstva do naznačenog roka”, podsjetili su iz nadležnog resora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije