fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPozitivne ocjene za reformske mjere

Pozitivne ocjene za reformske mjere

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predložene reformske mjere i struktura Nacrta Programa ekonomskih reformi (PER) Crne Gore od naredne do 2024. godine, ocijenjeni su pozitivnim na okruglom stolu u okviru javne rasprave o tom dokumentu.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je uz podršku Kancelarije Programa ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kroz projekat Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori, danas na okruglom stolu predstavilo Nacrt PER-a, u cilju veće transparentnosti i objektivnog prikaza dokumenta.

„Tokom diskusije su saopšteni određeni predlozi koji su se odnosili na fiskalnu politiku, finansijski sistem, oblast tržišta rada i ekonomsko osnaživanje sjevernog regiona Crne Gore. Takođe, bilo je pohvala za strukturu dokumenta i predložene reformske mjere“, navodi se u saopštenju.

Radna grupa za izradu PER-a će, po završetku javne rasprave, sagledati i obraditi sve predloge, nakon čega će finalizovati tekst.

Debati su prisustvovali predstavnici Saveza sindikata (SSCG), Unije slobodnih sindikata (USSCG), Delegacije EU u Crnoj Gori, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kao i opština Tuzi, Berane, Bijelo Polje, Nikšić, Herceg Novi i Kotor.

Iz Ministarstva su kazali da je Nacrt usaglašen sa predloženom Fiskalnom strategijom i Predlogom zakona o budžeta za narednu godinu, koji su bili osnova za pripremu poglavlja koja se tiču makroekonomskog i fiskalnog okvira.

Proces konsultacija u pripremi PER-a je ojačan i realizovan u dvije faze.

Već u septembru ove godine pokrenut je dijalog sa spoljnim zainteresovanim stranama sa pozivom da daju svoje predloge reformskih mjera koje će biti integrisane u PER. U decembru su nastavljene konsultacije, sa ciljem da se razgovara o prvom nacrtu ukupnog dokumenta.

Istovremeno, u Vladi je obavljen proces širokih konsultacija, a Nacrt PER-a treba da bude 22. decembra na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet.

Vlada će u januaru naredne godine usvojiti PER i do kraja tog mjeseca biće dostavljen Evropskoj komisiji.

Nacrt Programa sadrži tri ključna poglavlja – makroekonomski okvir, fiskalni okvir i poglavlje o strukturnim reformama.

PER je glavni dokument ekonomske politike zemlje. Predstavlja instrument za planiranje ekonomske politike zemlje i upravljanje reformama, koje imaju za cilj održavanje makroekonomske stabilnosti, jačanje međunarodne konkurentnosti i poboljšanje uslova za inkluzivni rast.

„Takođe, PER je osnovni element pristupa ‘fundamentalno kao prvo’ u okviru pregovora Crne Gore o pristupanju EU, posebno u oblasti ispunjavanja kopenhaških ekonomskih kriterijuma“, objasnili su iz Ministarstva.

Dokument predstavlja osnovu za dijalog zemlje sa državama članicama i institucijama EU o pitanjima makroekonomskih, fiskalnih i strukturnih reformi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...