fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPovraćaj PDV-a To Montenegru proglasili poreskom tajnom

Povraćaj PDV-a To Montenegru proglasili poreskom tajnom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava prihoda i carina odbila je da Pobjedi dostavi podatke o povraćaju poreza na dodatu vrijednost (PDV) koji je tražio To Montenegro, pozivajući se na institut poreske tajne propisan Zakonom o poreskoj administraciji.

Iz institucije kojom rukovodi Aleksandar Damjanović, Pobjedi je, nakon insistiranja da dostave precizne podatke o iznosu traženog povraćaja PDV-a, vremenskom periodu za koji je tražen i njegovoj osnovanosti, saopšteno da nijesu ovlašćeni da to urade.

“U skladu sa članom 16 Zakona o poreskoj administraciji, koji propisuje institut poreske tajne, Uprava prihoda i carina nije ovlašćena da podatke o pojedinačnim poreskim obveznicima objavljuje javno”, navodi se u odgovoru Uprave na upit Pobjede.

Pobjeda piše da su oni tako tajnom proglasili informaciju na koji način budžetski korisnici, što je To Montenegro, raspolažu državnim novcem. Tim prije što je Vlada ovoj kompaniji omogućila kupovinu dva aviona, a što je državni budžet koštalo 21 milion EUR.

Iz budžeta im je od osnivanja proslijeđeno još pet miliona EUR, a najkasnije u prvom polugodištu naredne godine Vlada treba da im uplati još pet miliona EUR, jer se obavezala da na ime osnovnog kapitala ovu avio-kompaniju pomogne sa ukupno 30 miliona EUR.

Ministar finansija Milojko Spajić tražio je 18. maja od Uprave prihoda da se To Montenegru ne obračunava ovaj PDV, navodeći da je pravni nasljednik Montenegro airlines-a, koji je za te avione već platio carinu.

Nije poznato da li je carina u međuvremenu plaćena, kao ni da li To Montenegro sada traži njen povraćaj.

Iz To Montenegra su ranije kazali da će godinu završiti u minusu, koji je na kraju drugog kvartala iznosio 1,46 miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...