fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPovećana tražnja digla cijene u privatnom smještaju

Povećana tražnja digla cijene u privatnom smještaju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izdavaoci privatnog smještaja su, usljed povećane potražnje, prilično digli cijene u želji za maksimizacijom profita, ocijenio je direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma, Petar Golubović.

On je kazao Pobjedi da je popunjenost kapaciteta u privatnom smještaju za nihove vlasnike jedno predivno finansijsko osvježenje, nakon turističke prošle godine koja im je donijela veliku nulu i koja će ostati samo u ružnom sjećanju kada su finansije u pitanju.

“S druge strane, infrastruktura gradova i te kako trpi. Nepregledne kolone automobila kroz gradove i na ulazu u iste čine da boravak na našem primorju u tim trenucima bude vrlo neprijatan. Da li će to neke od turista odbiti za budući dolazak, vrlo moguće da hoće. Bojim se da su donosioci odluka u prethodnom periodu, kada je urbanizacija primorja u pitanju, i te kako zanemarili činjenicu da postoji ograničenost prostora na plažama i da to zahtijeva kontrolu i ograničenje ukupnog smještajnog kapaciteta. Danas, a i u budućnosti, platićemo cijenu te nepromišljenosti”, smatra Golubović.

On je ocijenio da je privatni smještaj u Crnoj Gori u zadnjih 20 godina doživio, nažalost, nekontrolisanu ekspanziju.

“Broj smještajnih jedinica se značajno povećao čime se kapacitet minimum utrostručio. Strategijom razvoja turizma Crne Gore iz 2008. godine kojom su definisani strateški pravci kretanja do prošle godine jasno je definisana jedna od mjera koja se odnosi na razvoj novih visokokvalitetnih smještajnih kapaciteta. Prvenstveno se to odnosilo na osnovne odnosno primarne turističke kapacitete (hotelski smještaj), dok se ekspanzija sekundarnih kapaciteta, takozvani privatni smještaj, trebala znatno usporiti administrativnim instrumentima, barem na primorju i u drugim područjima turističke koncentracije”, tvrdi Golubović.

Prema njegovim riječima, danas smo svjedoci da je crnogorsko primorje trajno devastirano prekomjernom, neplanskom, gradnjom objekata koji su dominantno izgrađeni s namjenom da se stanovi u istima prodaju na tržištu nekretnina.

“Ti stanovi danas se na tržištu nude u kratkoročni najam turistima tokom turističke sezone, a većina ovih stanova “posluje” u sivoj zoni, što bi značilo da država odnosno opština skoro da ne ubira nikakav prihod po tom osnovu”, kazao je Golubović.

On je naveo da su poseban problem napravili takozvani “kondo hoteli” koji su investitorima omogućili izgradnju višespratnica sa stanovima za prodaju na samoj obali mora, pod izgovorom investiranja u hotelsku industriju.

Direktorica Udruženja izdavalaca privatnog smještaja u Crnoj Gori, Branka Džoganović, kada su u pitanju brojke tvrdi da ne možemo još reći da je u prosjeku sezona na nivou 2019. godine.

“U nekim gradovima popunjenost je veća, a u nekim manja u odnosu na 2019. Na brojke utiče i dostupnost određenim tržištima kojima su te lokacije bile okrenute u ranijim godinama, ciljne grupe kao i partneri koji za ovu sezonu nisu uspjeli da pokrenu poslovanje, tako da je za nas još rano praviti poređenje sa 2019”, kazala je za Pobjedu Džoganović.

Ona je navela da je kovid pandemija u prethodnom periodu, zajedno sa prirodnim nepogodama ostavila velikog traga i da ih je to zateklo poprilično nespremne.

“Pored velikih finansijskih gubitaka psihički i emotivno smo iscrpljeni i ljetovanje je nešto što su gotovo svi sa nestrpljenjem očekivali kao znak povratka života redovnom ritmu i da opet vladamo situacijom. Crna Gora je jednim sveobuhvatnim planom poslala poruku da ćemo biti otvoreni za sve koji žele da ljetuju u Crnoj Gori, i da ćemo preduzeti raspoložive mjere da sačuvamo epidemiološku stabilnost destinacije”, kazala je Džoganović.

Kada su u pitanju cijene izdavanja privatnog smještaja, ističe da su one na nivou iz 2019.

“Naši gosti znaju da na cijenu utiče takođe broj osoba i broj dana i nerijetko se nađe prostor za neki dogovor. Niko sa sigurnošću ne može da tvrdi u kom pravcu će se kretati situacija sa kovidom i novim sojevima virusa, kako kod nas tako i u emitivnim tržištima. U interesu je da se održi povoljna epidemiološka situacija i omogući dolazak turistima i u postsezonskom periodu za kada su predviđene različite manifestacije po gradovima što će gostima učiniti boravak još zanimljivijim”, kazala je Džoganović.

Ona je dodala da su za taj period izdavaoci već pripremili povoljnije cijene i nadaju se da će se pozitivan trend rezervacija nastaviti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Crnogorski dječaci drugoplasirani u Osaki

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri podgoričkog kluba Adria kao drugoplasirani završili su nastup na međunarodnom...