fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrošači da znaju prava i obaveze kako bi mogli da se zaštite

Potrošači da znaju prava i obaveze kako bi mogli da se zaštite

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori se u posljednje vrijeme dosta radi na unapređenju zaštite potrošača, pri čemu je neophodno podići svijest građana o njihovim pravima i obavezama kako bi mogli pravovremeno da se zaštite, ocijenjeno je na panelu održanom na Ekonomskom fakultetu.

Generalna direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Jasna Vujović, kazala je da Ministarstvo prati sve što se dešava u toj oblasti u zemljama EU pa su transponovali sve direktive.

„Trenutno radimo na izradi novog zakona o zaštiti potrošača, kojim će se u naše zakonodavstvo transponovati tri značajne direktive koje se, između ostalog, odnose na oblast trgovine u digitalnom okruženju jer smo svjedoci porasta online trgovine“, rekla je Vujović na panelu koji su organizovali Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma i Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore.

Panel na temu Ekonomski i pravni aspekti zaštite potrošača u Crnoj Gori organizovan je povodom Međunarodnog dana zaštite prava potrošača.

U Ministarstvu rade, kako je dodala, i na izradi zakona o kolektivnim tužbama, koje imaju značaja za crnogorski pravni sistem, kao i o potrošačkim kreditima.

„Ciljevi su unapređenje normativnog okvira, jačanje saradnje nadležnih organa i bolja informisanost potrošača kroz edukativne aktivnosti“, poručila je Vujović.

Ona je rekla da je u nadležnosti Ministarstva prvenstveno izrada normative, kao i pisanje zakona i podzakonskih akata koji uređuju tu oblast.

„Krovni zakon je Zakon o zaštiti potrošača, dok preko 50 zakona uređuju ovu oblast. Obuhvata, između ostalog, usluge od javnog interesa, prava putnika, zaštitu korisnika finansijskih usluga, kao i zaštitu bezbjednosti proizvoda“, navela je Vujović.

Vujović je kazala da Savjet za zaštitu potrošača umrežava sve nadležne organe, a u prethodnoj godini je uspostavljen centralnoinformacioni sistem za zaštitu potrošača, kojem se može pristupiti preko portala www.potrosac.me.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li su marže previsoke i šta država planira da uradi po tom pitanju, kazala da je Vlada utvrdila listu proizvoda za koje je ograničila maksimalnu veleprodajnu i maloprodajnu maržu, kao i da trenutno prate stanje na tržištu i razmatraju modalitete koji će doprinijeti stabilizaciji cijena na tržištu.

„Crna Gora je visoko uvozno zavisna zemlja i proizvodnja namirnica je izuzetno na niskom nivou. Porasle su uvozne cijene, a marže su na nivou koji je postojao u prethodnoj godini, ali svakako Ministarstvo razmatra modalitete i u najskorijem vremenskom periodu ćemo izaći sa saopštenjem u vezi toga što osmišljavamo“, navela je Vujović.

Glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović, kazala je da moramo da imamo nivo svijesti potrošača koji će biti takva da znaju u svakom momentu koja su njihova prava i kako da ih zaštite.

„Građani često ne znaju kome da se obrate kada imaju problem sa potrošačkim pravom. Sajt potrošač.me ima za cilj da informiše sve vas koja su vaša prava, kako da ih zaštitite, koji su to koraci u ostvarivanju vaših prava i ako imate na samom terenu problem kako da podnesete žalbu i onda to dolazi direktno do institucije koja je nadležna za taj problem“, navela je Radulović.

Ona je kazala da se u Crnoj Gori u posljednje dosta radi kako bi se zaštita potrošača unaprijedila.

„Trudimo se da primjenjujemo kompletno zakonodavstvo, da budemo tu za potrošače, da im govorimo o njihovim pravima i obavezama, a to je da budu informisani o proizvodima koje kupuju, da kupuju preko registrovanih platformi, kao i da izbjegavaju nelegalne trgovce“, rekla je Radulović.

Radulović je, odgovarajući na pitanje studenata o online trgovini, kazala da je potrošač u potpunosti zaštićen kada su u pitanju registrovani trgovci i online prodavnice.

„Mi apelujemo da se preko neregistrovanih platformi ne trguje, jer u tom slučaju potrošač nema potrošačka prava. Tu je obaveza potrošača da vodi računa preko koje platforme kupuje“, navela je Radulović.

Redovni profesor Ekonomskog fakulteta, Boban Melović, kazao je da potrošači predstavljaju najveću ekonomsku grupu i na koju utiče gotovo svaka javna ili privatna ekonomska odluka.

„Nekadašnji američki predsjednik Džon Kenedi je 15. mart posvetio potrošačima i predložio četiri osnovna prava – pravo na sigurnost, informisanost, izbor i pravo da potrošač bude saslušan. Broj prava se vremenom uvećavao i na njima danas počivaju svi zakonski akti koji se bave ovom problematikom“, naveo je Melović.

On je kazao da Međunarodni dan zaštite prava potrošača služi da skrene pažnju trgovcima da budu drušveno odgovorni i nama potrošačima da smo svjesni da imamo moći da zaštitimo svoja prava i kvalitetnije donosimo odluke.

„Tema ove godine je osnaživanje potrošača kroz prelazak na čistu energiju, a motiv je da se ukaže na enorman rast cijena energije koje su na globalnom nivou porasle 50 odsto“, rekao je Melović.

Prodekan za nastavu Pravnog fakulteta, Nikola Dožić, kazao je da kada se govori o zaštiti prava, svi najlakše podnose to kada je banka ta koja se tuži.

„Trudili smo se da u normativnom okrivu uvedemo sve što se od nas traži i da nekad proširimo djelovanje nekih instrumenata i na oblasti koje inicijalno nijesu za to bile predviđene“, naveo je Dožić.

On je objasnio da su se tako u kolektivnoj zaštiti ograničili na nepoštovanje poslovne prakse u okviru potrošačkog prava.

„Sva potrošačka prava mogu biti predmet kolektivne zaštite, što je vrlo bitno“, dodao je Dožić.

On je naveo da će se dodatkom kolektivne tužbe za naknadu štete dobiti kompletan sistem.

„U tim sporovima vi možete da tražite zabranu određenog ponašanja za ubuduće i da se određeno ponašanje proglasi kao kršenje prava potrošača“, precizirao je Dožić.

Predstavnik Centra za zaštitu potrošača (CEZAP), Željko Tomović, kazao je da to nevladino udruženja postoji 23 godine i pionir je u oblasti zaštite potrošača i kontinuirano radi na podizanju svijesti potrošača o njihovim pravima.

„Najvažnija uloga je u tome što se organizujemo i kao savjetovalište za zaštitu potrošača gdje se svi mogu obratiti za pravnu pomoć, gdje će dobiti pravni savjet i pravnu pomoć u vidu sačinjavanja žalbi ili tužbi tako da na taj način nastojimo da skratimo da su potrošači destimulisani procedurama koje djeluju zahtjevne za neke sporove koje ne smatraju bitnim i često odustaju od nečega na šta imaju pravo“, naveo je Tomović.

On je kazao da je samo informisan potrošač zaštićen potrošač.

„Kolektivna zaštita je još važnija jer su potrošači često destimulisani, što dovodi trgovce u privilegovan položaj, često daju neke preporuke koje nijesu zasnovane na zakonu ni dobroj poslvonoj praksi“, ocijenio je Tomović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Simonović: Izložba prvi korak ka povezivanju dva naroda

Podgorica, (MINA) - Izložba Mandala - Hram tajne tantre, na kojoj su izložene fotografije...