fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrošači da budu zaštićeni i da iskoriste prednosti prosperitetne ekonomije

Potrošači da budu zaštićeni i da iskoriste prednosti prosperitetne ekonomije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Potrošači moraju biti zaštićeni i u poziciji da iskoriste prednosti prosperitetne ekonomije, zbog čega je usklađivanje sa evropskim standardima od velikog značaja za Crnu Goru, ocijenjeno je na završnoj konferenciji EU projekta u Podgorici.

Na završnoj konferenciji EU projekta Tehnička pomoć za usklađivanje i primjenu pravne tekovine EU o unutrašnjem tržištu – AIM II saopšteno je da omogućavanje slobodnog i bezbjednog protoka robe između zemalja doprinosi većem kvalitetu proizvoda i osnažuje ekonomski rast.

Vršteljka dužnosti direktorice Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Jasna Vujović, kazala je da je kroz projekat AIM II obezbijeđena tehnička podrška za jačanje kapaciteta crnogorskih institucija za efikasno usklađivanje i primjenu pravne tekovine EU u oblasti slobode kretanja robe i zaštite potrošača, sa krajnjim ciljem unapređenja konkurentnosti privrede.

„Neki od ključnih benefita projekta odnose se na unapređenje zakonodavnog okvira kroz donošenje značajnog broja zakona i podzakonskih akata u okviru poglavlja jedan i 28, kao i uvođenje dva važna standarda u Institut za standardizaciju – ISO 9001 koji se odnosi na sistem upravljanja kvalitetom u poslovnoj organizaciji i ISO/IEC 27001 koji se odnosi na zaštitu i bezbjednost informacija“, navela je Vujović.

Ona je kazala da je u okviru projekta pripremljen aplikacioni fajl za punopravno članstvo Instituta za standardizaciju u CEN/CENELEC, čime će se, kako je objasnila, odgovoriti na zahtjev Evropske komisije (EK) adresiran kroz izvještaj o napretku Crne Gore i ostvariti napredak u prvom pregovaračkom poglavlju, prenosi PR Centar.

„Veoma važno postignuće Crne Gore kojem svjedočimo je i pokretanje tri postupka za zaštitu kolektivnih interesa potrošača od Centra za zaštitu potrošača (CEZAP), koja su rezultirala donošenjem prve pravosnažne presude Višeg suda, po kolektivnoj tužbi u korist potrošača”, dodala je Vujović.

Prema njenim riječima, značaj te sudske odluke ogleda se u tome što su crnogorski sudovi pokazali spremnost da uzimaju u obzir pravo EU kada tumače domaće propise koji su nastali kao rezultat usaglašavanja sa evropskim propisima, što doprinosi procesu privremenog zatvaranja poglavlja 28 u dijelu koji se odnosi na zaštitu potrošača.

Šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori, Ingve Engstrom, rekao je da je omogućavanje slobodnog i bezbjednog protoka roba između zemalja osnovni fokus EU projekta, čime se omogućava veći kvalitet proizvoda i osnažuje ekonomski rast.

„U isto vrijeme, potrošači moraju biti zaštićeni i u poziciji da iskoriste prednosti prosperitetne ekonomije. Usklađivanje sa evropskim standardima u ovim oblastima od velikog je značaja za Crnu Goru, jer doprinosi slobodnoj trgovini sa EU i podstiče investicije“, smatra Engstrom.

To, kako je dodao, rezultira rastom i razvojem privatnog sektora, kao i ekonomskim i socijalnim benefitima za građane Crne Gore.

„Stoga bi Crna Gora trebalo da nadokadi prethodna kašnjenja u procesu usvajanja važnih pravnih akata, što je spriječilo da napreduje u pristupnim pregovorima u vezi sa poglavljima jedan i 28. Nakon završetka projekta, naročito će biti važno obezbijediti adekvatno funkcionisanje nadzora proizvoda na tržištu. Na tom putu, EU će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori“, poručio je Engstrom.

Šefica Radne grupe za poglavlje 28 i pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske poslove (UIP), Rada Marković, kazala je da su, iako je Crna Gora u potpunosti odgovorila na obaveze iz završnog mjerila jedan koje se odnosi na zaštitu potrošača, od otvaranja tog poglavlja stizale i stižu nove obaveze.

„Tako nam projekat ostavlja u nasljeđe i pripremljeno i započeto zakonodatsvo na kome treba dalje raditi. Nekoliko zakonskih tekstova je u proceduri usvajanja i usaglašavanja, među kojima su i izmjene i dopune Zakona o potrošačima, koje su u parlamentu“, navela je Marković.

Ona je podsjetila da je i novi Zakon o potrošačkim kreditima ušao u javnu raspravu, a njime se, kako je pojasnila, pored već preuzete Direktive o potrošačkim kreditima, preuzima i Direktiva o stambenim kreditima.

Ona je najavila značajnu aktivnost, prvu te vrste u regionu i prvu koju jedna država prije članstva izvodi po uzoru na istovjetne akcije 27 država članica EU.

„Radi se o zajedničkoj sveobuhvatnoj akciji nadležnih organa i institucija, koja je pripremljena po uzoru na istovjetne EU akcije i realizovaće se tokom decembra ove godine“, precizirala je Marković.

Vođa EU projekta AIM II, Matjaž Logar, istakao je da su uz podršku AIM II korisnici projekta unaprijedili usklađenost sa pravnom tekovinom evropske zajednice na području medicinskih i građevinskih proizvoda, tehničkog zakonodavstva i posebno zakonodavstva iz oblasti zaštite potrošača i nadzora nad tržištem.

„Uz to, unaprijeđeni su administrativni kapaciteti u oblasti djelovanja Akreditacionog tijela (ATCG), Instituta za standardizaciju (ISME) i UIP-a, kao i drugih organa nadležnih za sprovođenje zaštite potrošača“, naveo je Logar.

On je podsjetio da je u Crnoj Gori još 2007. godine radio na prvom projektu iz ove oblasti, a da sa projektom AIM II završava započeto.

„Možda se nekome čini da je to dug period, ali imajući u vidu obim posla, a prvenstveno nastale promjene kojima i sam svjedočim, moram naglasiti da je u Crnoj Gori ostvaren izuzetan napredak“, naveo je Logar.

Projekat je finansirala Evropska unija sa 1,4 miliona EUR. Njime upravlja Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) Ministarstva finansija i socijalnog staranja, a sprovodi ga konzorcijum koji predvodi IBF International Consulting.

Cilj projekta AIM II je podrška naporima Vlade u naprednoj fazi pregovora o pristupanju Crne Gore EU u oblasti harmonizacije evropske pravne tekovine u vezi sa dva navedena poglavlja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije