fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrebna bolja saradnja Parka prirode Piva sa Upravom za šume

Potrebna bolja saradnja Parka prirode Piva sa Upravom za šume

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Koordinacionog tima za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu konstatovali su da je u parku prirode Piva bilo nepoštovanja propisa zaštite prirode i da nije postojala dovoljna transparentnost kod preduzimanja određenih radnji u zaštićenom prirodnom dobru.

Na sjednici koordinacionog tima, koja je tim povodom, održana u Crkvičkom polju u područnoj jedinici Plužine razgovarano je o spornim pitanjima u vezi sa upravljanjem tim zaštićenim područjem i odnosu preduzeća Park prirode Piva sa područnom jedinicom Uprave za šume.

Sastanku su, kako je saopšteno iz Ministarstva poljorivrede i ruralnog razvoja, prisustvovali i predstavnici nevladinih organizacija (NVO) Green home i Parka prirode.

Na sastanku su razmotreni navedeni problemi i dogovoreno da se sva buduća sporna pitanja rješavaju na partnerski način, te da se moraju strogo poštovati pravila zaštite životne sredine, a sve u funkciji promocije tog prirodnog dobra i njegove valorizacije.

“Uslov za kvalitetniju zaštitu tog prostora je međusobna i koordinisana razmjena informacija i saradnja između ta dva subjekta”, dodaje se u saopštenju.

Takođe, na sjednici koordinacionog tima, kao međuresorskog tijela u čijem sastavu su predstavnici svih nadležnih institucija, razmotrene su i ostale aktuelne teme.

Povodom problema sa kojima se suočavaju službe zaštite u područnim jedinicama Andrijevica i Berane, gdje je posljednjih dana konstatovan u više navrata atak na odgovorne ljude u Upravi za šume i njihovu imovinu, pozvani su nadležni organi da što prije rasvijetle te slučajeve.

Kordinacioni tim upoznat je i sa informacijom da je u prethodnom periodu Uprava policije ponijela krivičnu prijavu protiv tri odgovorna službenika Uprave za šume u Rožajama.

Na sastanku je predstavljen i izvještaj Poreske uprave, a koji se, prevashodno, odnosio na naplatu koncesionih naknada. Konstatovano je da je naplata i pored postojeće situacije izazvane pandemijom Covid-19 na zadovoljavajućem nivou.

Na sastanku je analizirana situacija u vezi sa zaštitom šuma na području Kolašina, uz konstataciju da je stanje sada znatno bolje nego u prethodnom periodu.

“Međutim, ocjenjeno je zabrinjavajućim to što se još ne rješavaju sporna postupanja iz prethodnog perioda u vezi sa tri gazdinske jedinice u kojima su u novim programima gazdovanja uočene smanjene drvne zapremine u odnosu na prethodni period”, dodaje se u saopštenju.

U tom pravcu Koordinacioni tim je u više navrata insistirao da se ubrza procesiuranje slučajeva u kojima je evidentirana sječa bez planske dokumentacije, višestruki premašaj etata, odnosno drvne mase predviđene za sječu, i zloupotrebe zbog davanja prava privatnim licima, kao i drugih nepravilnosti.

Članovi tima su razgovarali i o posljedicama koje je izazvao nedavni požar u Rožajama. Na sastanku je saopšteno da se očekuje da će, shodno smjerinicama koje je Koordinacioni tim dao PJ Rožaje, u najskorijem roku biti završena procjena štete i izvještaj dostavljen Upravi za šume, kako bi se što prije napravili planovi sanacije opožarenih površina.

Najčitanije

CEFTA validatori pozitivno ocijenili Program AEO Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Crna Gora je dobila pozitivnu ocjenu za svoj Program ovlašćenih privrednih...