fbpx
17.9 C
Podgorica
October 1, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessPotpisani ugovori o dodjeli bespovratne podrške poljoprivrednicima sa sjevera

Potpisani ugovori o dodjeli bespovratne podrške poljoprivrednicima sa sjevera

Berane, (MINA-BUSINESS) – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović u Beranama je potpisao ugovore o dodjeli bespovratne podrške za investicije u preradu na gazdinstvima, sa poljoprivrednim proizvođačima iz Plava, Gusinja, Andrijevice, Petnjice, Rožaja, Berana i Bijelog Polja.

Domaćin je bila Opština Berane, a potpisivanju ugovora u ponedjeljak prisustvovao je i predsjednik Opštine Tihomir Bogavac sa saradnicima.

“Investicije, koje se odnose na nabavku nove opreme za preradu, čuvanje i pakovanje poljoprivrednih proizvoda, kao i adaptaciju postojećih objekata, podržane sa 80 odsto vrijednosti cjelokupnog iznosa investicije”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kroz javni poziv koji Ministarstvo dodjeljuje uz podršku Svjetske banke, kroz MIDAS 2 projekat, podržano je 70 investicija ukupne vrijednosti oko 490 hiljada EUR, od čega je podrška koju dodjeljuje Ministarstvo oko 390 hiljada EUR.

Stijović je kazao da se realizacijom ovih investicija doprinosi povećanju konkurentnosti proizvoda kako crnogorskih primarnih proizvođača, tako i prerađivača, kao i da ova mjera, kroz stvaranje dodate vrijednosti, povećava prihode, rješava problem viškova primarnih proizvoda i čuvanja proizvoda na gazdinstvima.

“Riječ je o značajnom učešću bespovratnih sredstava u ovim ekonomski izazovnim vremenima, čime dokazujemo brigu za naše poljoprivredne proizvođače, kao i nastojanje ove Vlade da stvori povoljan ambijent za poljoprivrednu proizvodnju”, rekao je Stijović.

To, kako je dodao, potvrđuje i iznos sredstava opredijeljen za ovogodišnji Agrobudžet, koji će biti veći oko devet miliona EUR iz nacionalnih sredstava u odnosu na prethodnu godinu.

“Ovo odražava našu želju da pružimo podršku koju poljoprivreda u Crnoj Gori i zaslužuje”, naveo je Stijović.

On je kazao da će podrška kroz novi Agrobudžet biti najizdašnija za poljoprivrednike u istoriji Crne Gore.

“Ove godine Agrobudžet iznosi 43,1 milion EUR u kojem ćemo imati povećanja po svim značajnijim mjerama. Značajne pozitivne efekte ovog Agrobudžeta osjetiće svi poljoprivredni proizvođači a povećanja su posebno izražena u sektoru stočarstva, uključujući značajna povećanja premije za mlijeko, povećanja direktnih plaćanja po površini uz povećanje premija po grlu za goveda, ovce i koze ali i u svim drugim agrobudžetskim mjerama”, rekao je Stijović.

On je istakao požrtvovanost poljoprivrednih proizvođača koji u izazovnim vremenima globalne pandemije daju sve od sebe da sačuvaju selo, te naveo da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uvijek biti iskren i pouzdan partner svakom našem poljoprivredniku.

Osnovni cilj podrške je da se kroz te vrste investicije, objekti u kojima se vrši prerada, pakovanje i čuvanje proizvoda, unaprijede i usaglase sa higijenskim standardima, minimalnim nacionalnim standardima u oblasti bezbjednosti hrane i očuvanja životne sredine, kao i da se kroz povezivanje poljoprivrede i turizma u ruralnim područjima, a i van njih, omogući poljoprivrednim proizvodima dobar i siguran plasman.

Danas će u Podgorici biti upriličeno potpisivanje ugovora sa poljoprivrednim proizvođačima iz južne i centralne regije, dok će u petak u Nikšiću biti organizovano potpisivanje ugovora sa proizvođačima iz ostalih opština.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

vremenska prognoza

Danas oblačno, povremeno kiša

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo do potpuno oblačno, povremeno...