fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotpisan prvi ugovor o priključenju solarne elektrane na prenosni sistem

Potpisan prvi ugovor o priključenju solarne elektrane na prenosni sistem

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prvi ugovor o priključenju solarne elektrane na prenosni sistem, čija je instalisana snaga 385 megavata (MW), a vrijednost oko 300 miliona EUR, potpisan je danas u Podgorici, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Ugovor su potpisali izvršni direktori CGES-a i cetinjskog MEnergyja, Ivan Asanović i Nikola Špadijer.

“U cilju razvoja i uspješne realizacije ove investicije za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, od čije će finalizacije imati višestruke benefite i građani i privreda, CGES-u je investitor podnio uredan zahtjev za priključenje na prenosni sistem, prethodno dobijajući urbanističko – tehničke uslove od Vlade za izgradnju elektrane”, kazali sui z CGES-a.

Buduća solarna elektrana gradiće se na zahvatu katastarskih opština Ubli na Cetinju, Bogetića i Broćanca na teritoriji Opštine Nikšić.

CGES
foto: CGES

Ugovorom je definisan dinamički plan kojim je predviđeno da elektrana bude izgrađena i priključena na mrežu do 2027. godine.

“I pored činjenice da će integracija obnovljivih izvora energije u postojeću mrežnu infrastrukturu predstavljati tehničke izazove i da je CGES-u već do sada dostavljen značajan broj zahtjeva za priključenje, prenosna mreža kojom gazduje CGES je u velikoj mjeri spremna za takve trendove”, navodi se u saopštenju.

CGES je, prema riječima njegovih predstavnika, do sada uložio značajna sredstva u osnaživanje i modernizaciju svojih kapaciteta, ali i u nove projekte od regionalnog značaja.

“Nastavljamo sa takvim intenzivnim razvojem prenosne mreže, što potvrđuje i veoma ambiciozni petogodišnji investicioni plan, vrijedan 195 miliona EUR”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...