fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePotpisali partnerski sporazum za prekogranični projekat

Potpisali partnerski sporazum za prekogranični projekat

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici opština Gusinje i Peć potpisali su partnerski sporazum za novi prekogranični projekat Kulturno nasleđe – Blago međugraničnog regiona, vrijedan 358,62 hiljade EUR.

Sporazum je potpisan u ponedjeljak u kabinetu predsjednika Opštine Peć, koji će ralizovati opštine Peć i Gusinje, dok će od ukupne vrijednosti projekta preko 50 odsto biti za Opštinu Gusinje.

Sporazum o partnerstvu potpisali su predsjednici opština Gusinje, Anela Čekić i Peć, Gazmend Muhaxheri.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Opštine Gusinje, Huso Brdakić i načelnik Komunalne policije Opštine Gusinje, Semih Redžepagić koji su ujedno i članovi projektnog tima za taj prekogranični projekat koji se sufinansira sredsvima Evropske unije (EU).

“Projekat se odnosi na razvoju i diverzifikaciji kulturnog turizma i povezivanju ove dvije zemlje sa ponudama kulturnog turizma. Opštine Peć i Gusinje nakon bratimljenja ove dvije opštine udružile su snage za bližu saradnju izradom zajedničkog projekta Kulturno nasleđe – Blago međugraničnog regiona, koji se odnosi na teme kulturnog turizma”, navodi se u saopštenju Opštine Gusinje.

Taj projekat je podržan sredstvima EU programa za međugraničnu saradnju Crne Gore i Kosova, koji će finansirati 85 odsto projekta, a ostatak će sufinansirati te dvije opštine i trajaće 24 mjeseca.

Projekat se odnosi na diverzifikaciji kulturnog nasleđa i razvoju ponude kulturnog turizma koja uključuje te dvije opštine.

Muhaxheri je rekao da je to projekat koji je stavio prve korake najbliže saradnje između te dvije opštine i ubuduće se nada da će nastaviti tu saradnju diverzifikujući prirodne i kulturne potencijale i predstavljajući ih kao jedinstveno odredište duž pješačke staze Balkanski Vrhovi ili Via Dinarica za iskustva svakog posjetioca.

“Istovremeno, ovaj projekat će imati ekonomski aspekt, utičući direktno na povećanje broja posjetioca u ovim destinacijama, diverzifikaciju turističke ponude koja turističkim operaterima mogu ponuditi kao nova iskustva i zapošljavanje novih kulturnih vodiča, duži boravak destinacionih posjetioca i prilika za sve usluge da povećaju svoj prihod”, naveo je Muhaxberi.

Čekić je rekla da se obradovala dobijanjem tog projekta i da je ovo prva inicijativa nakon bratimljenja opština koja utiče na razvoj i diverzifikaciju zajedničkih turističkih ponuda između Gusinja i Peći.

“Gusinje iako mala opština, ima mnogo za potencijala koje treba doživjeti. Kulturni turistički i prirodni potencijali kojima raspolaže biće dostupni svim posjetiocima. Kroz ovaj projekat povećaćemo usluge i olakšati pristup posjetiocima sa obje destinacije”, navela je Čekić.

Istovremeno, projekat je predvidio različite aktivnosti koje će uticati na obogaćivanje društvenog života stanovništva u obje zemlje, što će omogućiti još čvršću povezanost i biće mnogo kulturnih aktivnosti za posjetioce.

Čekić i Muhaxheri se takođe zahvaljuju EU koja im je povjerila taj fond za razvoj projekta i promociju turističkih vrijednosti i iskustava.

Najčitanije