fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoslodavci raskidaju ugovore na određeno

Poslodavci raskidaju ugovore na određeno

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslodavci u vrijeme pandemije koronavirusa nijesu produžili veliki broj ugovora o radu na određeno vrijeme, što je njihovo zakonsko pravo, saopštila je inspektorka rada Angelina Međedović.

“Mnogo je ugovora na određeno vrijeme, samim tim mislim da veliki broj ugovora sada nije produžen. Inspekcija je tu nemoćna jer je to u skladu sa zakonom”, saopštila je Međedović za Jutarnji program TVCG.

Ona je kazala i da poslodavci imaju rok do kraja aprila da isplate martovske zarade, prenosi portal RTCG.

“Nemamo još pritužbi da je bilo neisplaćivanja martovskih zarada, ja se nadam da će svi poslodavci biti u prilici da isplate martovske zarade, jer se radilo do 15. marta”, navela je Međedović.

Ona je rekla i da je generalno još stabilno stanje u dijelu radnih prava, za one zaposlene koji imaju validne ugovore o radu.

Međedović je saopštila da je u početku pandemije i posebnih mjera, došlo do konfuzije oko primjene određenih zakonskih normi, posebno u dijelu plaćenog i neplaćenog odsustva.

U tom dijelu je i, kako je dodala, bilo najviše zahtjeva i upita.

“Pitanja su se odnosila na način prestanka radnog odnosa, suočavali smo se sa tim problemom i na terenu, kao i sa nefomalnim radom. Najviše je bilo prestanaka radnog odnosa ugovora na određeno vrijeme”, precizirala je Međedović.

Bilo je, kako je navela, i neregularnih aneksa ugovora o radu posebno u dijelu skraćivanja radnog vremena.

“Reagovali smo kod jednog velikog poslodavca i naložili da se aneksi ugovora stave van snage, jer nijesu bili u skladu sa zakonom”, dodala je Međedović.

Najčitanije