fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoreski dužnici uplatili četiri miliona EUR

Poreski dužnici uplatili četiri miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreski dužnici, njih 1,86 hiljada, koji su ušli u reprogram duga uplatili su Upravi prihoda i carina (UPC) do 15. septembra ukupno četiri miliona EUR, saopšteno je Vijestima iz te institucije.

Ova cifra se odnosi na deset odsto jednokratne uplate ukupnog duga, koji su obveznici bili dužni da plate u roku od deset dana nakon što im je UPC donijela rješenje o odobrenju reprograma duga.

Ostatak duga obveznci će isplatiti kroz 60 mjesečnih rata, kako bi im se otpisala prispjela kamata na dug, a uz to, kako su objasnili iz UPC, moraju da redovno izmiruju tekuće obaveze u skladu sa zakonom.

Iz UPC je ranije rečeno da su do 4. septembra donijeli 4,2 hiljade rješenja o reprogramu, čiji je iznos ukupnog potraživanja 94,56 miliona EUR, a tu sumu čini 81,73 miliona osnovnog duga, dok kamata iznosi 12,82 miliona.

Među donesenim rješenjima nalaze se i 44 poreska obveznika s posljednje objavljene crne liste čiji je presjek stanja dugovanja rađen krajem aprila ove godine.

Do istog datuma UPC je ukupno pristiglo 4,29 hiljada zahtjeva za reprogram sa poreskim potraživanjem od 140,84 miliona, odnosno 124,56 miliona osnovnog duga i 16,28 miliona EUR kamate.

Rok za podnošenje zahtjeva za reprogram istekao je 30. juna, a na osnovu posebno donesenog zakona definisano je da UPC donosi rješenje o reprogramu u roku od 60 dana od isteka roka za podnošenje zahtjeva, što znači da je do kraja prošlog mjeseca Uprava trebalo da odluči o svim zahtjevima.

Iz UPC su, međutim, naveli da je rok za donošenje rješenja produžen do kraja septembra.

Ministarstvo finansija je objavilo 19. aprila javni poziv za prijave za reprogram poreskog duga na osnovu posebnog zakona koji je dio paketa pratećih zakona u okviru projekta Evropa sad, a usvojen je u parlamentu krajem prošle godine. Dug mogu reprogramirati firme i građani.

U Ministarstvu finansija je procijenjeno da će primjenom ovog zakona najveći broj obveznika prihvatiti uslove iz ovog zakona i reprogramirati dug tako da će minimalni finansijski benefit po budžet biti na godišnjem nivou 15 miliona, a za pet godina 75 miliona EUR.

Ukupan poreski dug na kraju maja je iznosio 607,81 milion.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije