fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoremećaji u snabdijevanju stabilizovali cijene

Poremećaji u snabdijevanju stabilizovali cijene

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u srijedu na međunarodnim tržištima blizu nivoa od 57 USD, pod uticajem poremećaja u snabdijevanju iz Libije, koji su bili protivteža zabrinutosti za potražnju u uslovima prekomjernog snabdijevanja i posustajanja svjetskog ekonomskog rasta.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 45 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,71 USD. Zatvaranje tržišta dočekala je u minusu 3,35 USD, prenosi Hrportfolio.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 35 centi većoj cijeni, od 46,59 USD, a trgovanje je zaključila u minusu 3,64 USD.

Naftna tržišta “poljuljala” su strahovanja od prekomjerne ponude i smanjene potražnje u uslovima posustajanja aktivnosti u svjetskoj ekonomiji.

Ulagače je uznemirio i pad globalnih tržišta dionica koja su takođe potresle bojazni za svjetsku ekonomiju.

Cijene nafte stabilizovale su se zbog poremećaja u snabdijevanja iz Libije koja je objavila “višu silu” na najvećem naftnom polju, samo sedmicu nakon obustave izvoza zbog upada naoružanih postrojanja.

Trgovce i dalje zabrinjava prekomjerno snabdijevanje sa obzirom na procjene Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da bi proizvodnja nafte iz škriljaca do kraja mjeseca mogla prvi put da premaši osam miliona barela dnevno.

Procjena se nadovezala na izjavu neimenovanog izvora za Reuters da je ruska proizvodnja u decembru dostigla rekordnih 11,42 miliona barela dnevno.

Te vijesti potisnule su u drugi plan dogovor vodećih proizvođača, predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom, o smanjenju proizvodnje za ukupno 1,2 miliona barela dnevno od početka naredne godine.

Predstavnik londonske brokerske kuće PVM Oil, Stephen Brennock, kazao je da uprkos stišavanju tržišta i dalje uvjerljivo pretežu rizici u smjeru pada cijena.

Odvojeno je OPEC saopštio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte iznosila 56,08 USD, što je 2,16 USD manje nego prethodnog dana trgovanja.

Najčitanije