fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPorastao promet robe u trgovini na malo

Porastao promet robe u trgovini na malo

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Promet robe u trgovini na malo u decembru je, u odnosu na isti mjesec 2017, veći je 5,1 odsto u tekućim i 4,6 odsto u stalnim cijenama.

“Stopa prometa u trgovini na malo u prošloj godini je, u odnosu na 2017, veća 4,6 odsto u tekućim cijenama i 3,4 odsto u stalnim”, dodaje se u saopštenju.

Iz Monstata su kazali da je najveći rast ostvaren u agregatu trgovina na malo prehranom i to 7,1 odsto u stalnim cijenama.

“Najveće učešće u ukupnom prometu trgovine na malo u Crnoj Gori imao je agregat trgovine na malo bez trgovine na malo motornim gorivima koji je u decembru činio 93,5 odsto od ukupnog prometa”, navodi se u saopštenju.

Iz Monstata je objašnjeno da promet robe u trgovini na malo predstavlja vrijednost prodate robe preduzeća koja je prodata krajnjim potrošačima, odnosno stanovništvu za ličnu potrošnju i upotrebu u domaćinstvu, kao i preduzećima i građanima za obavljanje djelatnosti.

Indeksi prometa robe u stalnim cijenama su dobijeni deflacioniranjem indeksa u tekućim cijenama, odgovarajućim indeksima cijena robe na malo.

Najčitanije