fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPonovo odloženo ročište u slučaju Možura

Ponovo odloženo ročište u slučaju Možura

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ročište po tužbi Budvanina Vladimira Popovića i Španca Carlesa Collua Paloua protiv prvih partnera Vlade u projektu vjetroelektrane Možura, španske firme Fersa Energias Renovables i kompanija BWP Montenegro i BWP Europe Consulting S.L, ponovo je odloženo.

Razlog za novo odlaganje ročišta u Osnovnom sudu je to što je sudija u tom predmetu Кatarina Peković u samoizolaciji zbog koronavirusa, piše Dan.

Na ročištu koje je bilo zakazano za srijedu trebalo je da se u dokazni postupak uvrsti dokument koji je u Osnovni sud u Podgorici stigao iz Španije putem međunarodne pravne pomoći. Radi se o dokumentu, odnosno dokazu, da je španska kompanija Fersa Energias Renovables krajem 2007. godine zaključila ugovor sa nepostojećom kompanijom BWP Europe Consulting S.L.

Naime, španski registar kompanija potvrdio je da firma BWP Europe Consulting S.L. nikada nije osnovana u Barseloni i na teritoriji Španije, što su tužioci ranije tvrdili, međutim, sud je za to tražio zvaničan dokaz, odnosno odgovor koji je stigao putem međunarodne pravne pomoći.

Popović i Palou su još krajem 2012. godine pokrenuli su sudski proces protiv kompanija Fersa Energias Renovables, BWP Montenegro i BWP Europe Consulting S.L, jer im, kako tvrde, nije isplaćena provizija od po dva miliona EUR za ugovaranje posla.

Palou je u intervjuu Danu, u septembru prošle godine saopštio da je španska kompanija Fersa Energias Renovables trebalo da isplati četiri miliona EUR sadašnjem direktoru Crnogorskog fonda za stambenu solidarnu izgradnju (CFSSI), Danilu Popoviću, u okviru posla oko gradnje vjetroelektrane Možura, iako on nije
bio u tom poslu.

On je dodao da ne zna kome je, da li i kako Popović trebalo da odnese novac, ali da je očigledno da je Fersa djelovala izvan zakona, radeći protiv svojih dioničara, slobodnog tržišta i svih zvaničnih regulatornih institucija i Španije i Crne Gore, kao i da je za tako nešto bilo apsolutno neophodno sudjelovanje i/ili saradnja sa ljudima u državnom vrhu Crne Gore.

U Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) može se vidjeti da je 30. marta 2007. godine u Podgorici osnovana kompanija BWP Montenegro. Кao osnivač te firme upisan je Alex Requesens Pallerola, a ovlašćeni zastupnik bila je Milena Popović, kćerka Danila Popovića.

Radi se o kompaniji preko koje su, navodno, izvršena sumnjiva plaćanja u projektu Možura i koja je iskorišćena, navodno, i za plaćanje mita visokim državnim funkcionerima.

Prema podacima koje je ranije Dan dobio tokom istraživanja tog slučaja, 9. novembra 2007. godine potpisan je ugovor između kompanije Fersa Energias Renovables i BWP Europe Consulting S.L. Skoro dvije godine kasnije, tokom 2009. godine raspisan je javni međunarodni tender za davanje državnog zemljišta u zakup u cilju izgradnje vjetroelektrane Možura.

Na čelu Vlade Crne Gore, koja je pokrenula taj posao, tada je bio Milo Đukanović.

Država je 5. jula 2010. godine zaključila ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura sa konzorcijumom Fersa & Čelebić, u čijem sastavu su se nalazile Fersa Energias Renovables iz Španije i Čelebić iz Podgorice.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije