fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPokrenut arbitražni postupak

Pokrenut arbitražni postupak

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Arbitražna parnica kojom Duško Knežević i kompanije iz Atlas grupe traže od države obeštećenje od preko 500 miliona EUR pokrenuta je početkom decembra, dostavljanjem obavještenja o arbitraži tada odlazećoj Vladi, saopšteno je iz Atlas grupe.

Kako je u međuvremenu došlo do imenovanja nove Vlade, pravni zastupnici Atlas grupe su novoj Vladi takođe ponovo dostavili obavještenje o arbitraži, kako bi bila upoznata sa procesom koji slijedi između Kneževića i Atlas grupe sa jedne strane i Vlade, te kako bi imala pravičnu mogućnost da na korektan i kvalitetan način prouči parnicu i dokaze koji su dostavljeni.

“Obavještenje su pored predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića, primili i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, kao i Generalni sekretarijat Vlade”, navodi se u saopštenju.

Pravni zastupnici Kneževića i kompanija Atlas grupe, te povezanih i oštećenih lica, predvođeni su američkim advokatom, Geri Bornom, i uglednom međunarodnom advokatskom kancelarijom Vilmer Hejl /Wilmer Cutler Pickering Hale and Dorr LLP/.

“Born je jedan od najvećih svjetskih stručnjaka za međunarodnu arbitražu, učestvovao je u preko 600 arbitražnih postupaka, uključujući i četiri najveća postupka pred Arbitražnim sudom Međunarodne privredne komore (ICC)”, navodi se u saopštenju.

Pored Kneževića, odštetu ovim putem traže i kompanije iz Atlas grupe kao i povezane kompanije i oštećeni klijenti te grupe. Podnosioci arbitražne tužbe su kazali da se nadaju da će nova Vlada pokazati više razumijevanja i profesionalnosti u pogledu zahtjeva koje oni imaju.

“U prethodnom periodu pravni tim Duška Kneževića i Atlas grupe je, i to u dva navrata prošle i ove godine, dostavljao pisma kojima je obavijestio prethodnu Vladu o namjeri da pokrene arbitražnu parnicu u vrijednosti većoj od 500 miliona EUR. Predlagano je i poravnanje, ali niko iz Vlade nije našao za shodno da odgovori na ova pisma. Stoga je pravni tim odlučio da se još jednom obrati novoj Vladi”, rekli su iz Atlas grupe.

Pravni tim, u koji su uključeni advokati, pravnici, finansijski stručnjaci i revizori iz Velike Britanije i regiona pripremio je tužbu kojom se traži od države Crne Gore da Kneževiću i kompanijama iz Atlas grupe isplati štetu nastalu nezakonitim uvođenjem stečaja u dvije banke od CBCG. Arbitražom je obuhvaćena i šteta nastala nezakonitim postupanjem državnih organa u kompleksu Meljine u Herceg Novom.

“Nakon brutalnog upada u Atlas i IBM banku, otimanja imovine i blokade poslovanja svih kompanija Atlas grupe, Knežević je otvorio goruća pitanja korupcije i kriminala u vrhu crnogorske vlasti. Odlazeća vlast je započela nemilosrdnu kampanju protiv njega i Atlas grupe, na čijem je čelu, sa jasnom namjerom da se uruše poslovni kredibilitet i finansijska stabilnost Atlas grupe i kompanija koje posluju u okviru nje, posebno Atlas banke i IBM banke, te da se stopira višemilionski projekat Meljine”, navodi se u saopštenju.

Pravni tim je u tim postupcima našao višestruke povrede zakona, kojima su uskraćena ili potpuno derogirana prava investitora, koja su zaštićena zakonom i međunarodnim ugovorima koje je potpisala Crna Gora.

“Kršeći sopstvene zakone, te direktno se miješajući u rad „nezavisnih“ pravosudnih i regulatornih organa, crnogorske vlasti, na čelu sa predsjednikom države, načinile su gotovo nenadoknadivu materijalnu i nematerijalnu štetu Kneževiću kao i Atlas grupi, koja se mjeri stotinama miliona EUR”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije