fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodsticaji za još četiri mHE

Podsticaji za još četiri mHE

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) donijela je rješenje kojima je firmama Hidroenergija Andrijevica, Benergo i Vodovod i kanalizacija Andrijevica dala povlašćeni status za četiri mini-hidroelektrane na sjeveru.

Dan piše da im povlašćeni status garantuje da će im svaki proizvedeni kilovat-sat (kVh) električne energije biti otkupljen i plaćen po podsticajnoj cijeni, koja je značajno veća od tržišne cijene. Podsticaji se plaćaju preko računa za struju, a plaćaju ih građani i privreda.

Firma Hidroenergija Montenegro, čiji je vlasnik Miloš Bojović, dobila je povlašćeni status za dvije mHE u opštini Anrijevica. U pitanju su mHE Štitska i Umska.

Bojović je, prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), stopostotni vlasnik udjela u ovoj firmi od 30. oktobra prošle godine. Do tada je 60 odsto udjela imao Igor Mašović, vlasnik firmi Igma enerdži i Igma grand. Mašović je rođeni brat dugogodišnjeg predsjednika opštine Andrijevice Srđana Mašovića (DPS), koji ne obavlja tu funkciju od oktobra.

Jedan od osnivača firme Hidroenergija Andrijevica je upravo Opština Andrijevica. Ova firma je osnovana 2015. godine. Opština je prilikom osnivanja imala deset odsto udjela.

Firma Benergo, koja je u vlasništvu Opštine Berane, dobila je status povlašćenog proizvođača za za mHE Miolje Polje, koja se nalazi u toj opštini u KO Lužac.

Opštinska firma Vodovod i kanalizacija Andrijevica dobila je povlašćeni status za mHE Krkori, koja se nalazi u toj opštini.

Dan piše da je tako nastavljena praksa izdavanja povlašćenih statusa za mini-hidroelektrane širom Crne Gore, koja je na godišnjem nivou proizvedu najmanje struje od svih energetskih objekata, a čiji rad košta građane i privredu nekoliko miliona eura godišnje.

Trenutno status povlašćenog proizvođača imaju 32 mini-hidroelektrane.

Najčitanije

policija, Podgorica

UP: Tužilac upoznat sa incidentima na stadionu pod Goricom

Podgorica, (MINA) - Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Podgorica preduzimaju mjere u cilju utvrđivanja incidenata...