fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodrška programu Women on Boards

Podrška programu Women on Boards

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program Women on Boards osnažuje žene ne samo da budu vođe, već i da budu vidljive u toj ulozi, saopštio je ambasador Austrije u Crnoj Gori, Karl Muller.

“Women on Boards, program koji realizuje Investiciono-razvojni fond (IRF), a podržava EU, predviđen za realizaciju u drugoj polovini ove godine, narednu i 2025. godinu, usmjeren je na pripremanje i obučavanje žena upravo za to“, rekao je Muller, izražavajući snažnu podršku programu razvoju liderki za pozicije ekonomskog odlučivanja.

On je kazao da stoprocentno podržava cilj tog programa da osnaži i osposobi bazu od 60 visokokvalifikovanih žena samouvjerenih da efektivno doprinose odborima velikih javnih i privatnih kompanija u Crnoj Gori do 2026. godine.

 

Muller je apelovao na sve žene koje učestvuju u prvom pozivu i koje će učestvovati u narednim da prekinu sa ustaljenim praksama, da pomjeraju granice, te da ne oklijevaju da zahtijevaju visoke direktorske pozicije za sebe u velikim kompanijama, bile one javne ili privatne.

„A onda budite spremne da ih obavljate u punoj mjeri i udahnete im novi život svojom energijom, intuitivnošću, menadžerskim sposobnostima, društvenim vještinama, emocionalnom inteligencijom“, kazao je Muller.

On je dodao da mu sopstveno iskustvo govori da ne postoji nijedan kvalitet jednog vođe koji žene nemaju ili u kojem ne briljiraju.

Muller je naveo primjere impresivnih i inspirativnih žena na visokim pozicijama koje je tokom svoje karijere sretao, kao što su Lisu Buttenheim, posebnu predstavnicu UN-a i vođa UN-ove mirovne misije na Kipru, general-majora Kristin Lund iz Norveške koja je bila prva žena koja je upravljala UN-ovom mirovnom misijom, te Stellu Kyriakides, koja je bila predsjednica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i onda postala EU komesarka za zdravlje i sigurnost hrane.

Muller je istakao da je svima njima bilo zajedničko to što su bile vrijedne i imale jasnu viziju o tome što žele da postignu.

„Pokazale su prirodan autoritet i odlučnost, bez potrebe za dominacijom. Koristile su svoju emocionalnu inteligenciju kako bi gradile konsenzus i zajedništvo“, naveo je Muller.

Govoreći o Austriji, Muller je kazao da praktikuju skoro pozitivnu diskriminaciju kako bi se upravo žene ohrabrile da dođu na vodeće pozicije. Ako se muškarac i žena približno istih kvalifikacija prijave za određenu poziciju, ona se obično dodijeli ženi, iako proporcionalno broj ženskih ambasadora u Austriji i dalje nije dostigao 40 odsto.

„Očigledno je da su kvote samo početak u poboljšanju kvaliteta, te se u obzir moraju uzeti i ostali faktori. Uzori su važni – kada na vodećoj poziciji vidite nekoga sa kim možete da se poistovjetite, lakše je slijediti njihov primjer“, zaključio je Muller.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

UCG promijenio društvenu paradigmu Crne Gore

Podgorica, (MINA) - Univerzitet Crne Gore (UCG) promijenio je društvenu paradigmu Crne Gore i...