fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodrška poljoprivredi kroz javne pozive

Podrška poljoprivredi kroz javne pozive

Bar, (MINA-BUSINESS) – Opština Bar raspisala je javne pozive za dodjelu podrške aktivnostima za proizvodnju i razvoj maslinarstva, razvoj vinogradarstva i podrumarstva, unapređenje ratarske i povrtarske proizvodnje, unapređenje pčelarstva, podizanje i opremanje voćnih zasada, kao i podrške u stočarskoj proizvodnji.

Iz Opštine je objašnjeno da su pozivi raspisani u namjeri da se sačuvaju poljoprivredni potencijali, kao jedni od najozbiljnijih na teritoriji te lokalne samouprave, i stvore pretpostavke za njihovu snažniju valorizaciju.

“U okviru podrške, a zavisno od konkretne poljoprivredne djelatnosti, korisnici ostvaruju pravo na dodjelu sredstava za investicije koje se odnose na podizanje novih zasada, revitalizaciju i modernizaciju postojećih, nabavku opreme i mehanizacije za održavanje i čuvanje maslinjaka i vinograda, unapređenje ratarske i povrtarske proizvodnje, formiranje i proširenje pčelinjaka, nabavku sistema za navodnjavanje, te pravo na premije za uzgoj stoke po grlu”, navodi se u saopštenju.

Budžetom Opštine opredijeljeno je 16 hiljada EUR za podršku aktivnostima za proizvodnju i razvoj maslinarstva, po deset hiljada za podršku razvoju vinogradarstva i podrumarstva, kao i unapređenje pčelarstva, 15 hiljada stočarskoj proizvodnji, a po 20 hiljada za aktivnosti za podizanje i opremanje voćnih zasada i za unapređenje ratarske i povrtarske proizvodnje.

Visina podrške za te podsticaje je 50 odsto od prihvatljivih troškova po pojedinačnoj investiciji.

Pored toga, Opština je planom korišćenja sredstava za razvoj poljoprivrede opredjelila hiljadu EUR za vodosnadbijevanje na bezvodnom području, dvije hiljade za upravjanje rizicima u poljoprivredi i šest hiljada za promociju poljoprivrednih proizvoda i poljoprivrede.

Rok za dostavljanje zahtjeva je 15. septembar, odnosno do utroška sredstava opredijeljenih za realizaciju pojedinačnih programa.

“Lokalna uprava se sistemski, u kontinuitetu, bavi razvojem poljoprivredne djelatnosti na teritoriji opštine Bar i kroz podsticajne mjere teži da dodatno motiviše i podstakne ljude da rade na pokretanju i unapređenju svoje proizvodnje”, navodi se u saopštenju.

Opštia je, kako su kazali, u prethodnom četvorogodišnjem periodu za direktne subvencije poljoprivredi i podršku mladim poljoprivrednicima izdvojila više od 600 hiljada EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije