fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPodnijeto 237 zahtjeva za žigosanje predmeta od dragocjenih metala

Podnijeto 237 zahtjeva za žigosanje predmeta od dragocjenih metala

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zavodu za metrologiju je u prošloj godini podnijeto 237 zahtjeva za ispitivanje i žigosanje predmeta od dragocjenih metala.

„U toku prošle godine žigosano je oko 100 kilograma predmeta od zlata, 232 kilograma srebra i oko kilogram i 300 grama predmeta od platine“, rekli su predstavnici Zavoda agenciji Mina-business.

Oni su naveli da su u postupcima ispitivanja i žigosanja donesena 24 rješenja o odbijanju žigosanja predmeta od dragocjenih metala, a najčešći razlozi odbijanja su nepostojanje oznaka finoće, znaka proizvođača i uvoznika, kao i oznake METAL na dijelu predmeta koji je izrađen od nedragocjenog metala.

U Zavodu za metrologiju registrovana su 194 uvoznika i 48 proizvođača predmeta od dragocjenih metala.

„Šest proizvođača predmeta od dragocjenih metala je tokom prošle godine obnovilo registraciju u postupku utvrđivanja uslova za proizvodnju predmeta od dragocjenih metala u pogledu opreme i radnih prostorija“, rekli su iz Zavoda.

foto: Zavod za metrologiju

U prošloj godini je, kako su saopštili, u Zavodu ovjereno preko 37 hiljada mjerila, od čega najviše vodomjera, 21,5 hiljada, i brojila električne energije blizu osam hiljada.

„Vaga sa neautomatskim funkcionisanjem klase tačnosti III do 900 kilograma ovjereno je 2,68 hiljada, a taksimetara više od 2,3 hiljade. Istovremeno, u našim laboratorijama izdato je i 1,07 hiljada uvjerenja o kalibraciji mjerila. Tokom prošle godine je, shodno tome, u Zavodu za metrologiju dostavljeno preko dvije hiljade zahtjeva stranaka, odnosno korisnika naših usluga“, dodali su iz Zavoda.

Zavod za metrologiju će, kako su najavili, i tokom ove godine obezbjeđivati visok nivo kvaliteta usluga iz oblasti zakonske, industrijske i naučne metrologije, što podrazumijeva i unapređenja u radu devet nacionalnih kalibracionih laboratorija u oblasti metrologije mase, dužine, temperature, pritiska, malih i velikih zapremina, električnih veličina, vremena i frekvencije i jonizujućeg zračenja.

„Dalje jačanje kapaciteta i tehničkih kompetencija u oblastima kalibracija i ovjeravanja mjerila biće prioriteti i tokom ove godine, što će omogućiti bolju implementaciju evropskih direktiva i dalji razvoj savremenog metrološkog sistema u Crnoj Gori“, ocijenili su iz Zavoda.

Oni su istakli da je Zavod za metrologiju jedna od korisničkih institucija u projektima iz IPA programa, koje realizuje Delegacija Evropske unije (EU) u Crnoj Gori.

Dodijeljenom opremom i tehničkom pomoći, Zavod kontinuirano poboljšava kompetentnost, kapacitete i postupke rada, što omogućava dalji razvoj savremenog metrološkog sistema u Crnoj Gori.

„Ipak, napominjemo i da se Zavod za metrologiju od osnivanja, 2006. godine, suočava sa nedostatkom odgovarajućeg sopstvenog prostora, što ima poseban uticaj na razvoj laboratorija, a rješavanje tog pitanja će u budućem periodu biti jedan od prioritetnih ciljeva“, kazali su iz Zavoda.

Oni su podsjetili i da je Crna Gora 1. avgusta prošle godine ostvarila punopravno članstvo u Međunarodnoj organizaciji za zakonsku metrologiju (OIML).

Crna Gora je od novembra 2007. bila dopisna članica OIML-a, a 19. decembra 2022. Ministarstvo vanjskih poslova Francuske je ratifikovalo pristupanje Crne Gore u punopravno OIML članstvo, sa stupanjem na snagu od 18. januara prošle godine.

Međunarodna organizacija za zakonsku metrologiju ima 63 punopravne države članice, a Zavod za metrologiju predstavljaće Crnu Goru u aktivnostima koje sprovode radna tijela te organizacije, sa ciljem efikasne primjene zakonske metrološke infrastrukture, međusobno priznate i harmonizovane na međunarodnom nivou.

„Ovo članstvo važno je za unapređenje trgovine, uspostavljanje međusobnog povjerenja i usklađivanja zaštite potrošača širom svijeta“, smatraju u Zavodu.

Osim predstavljanja Crne Gore u navedenoj organizaciji, Zavod predstavlja Crnu Goru i punopravni je član metroloških organizacija kao što su Međunarodni biro za tegove i mjere, Evropsko udruženje nacionalnih metroloških instituta i Evropska kooperacija u zakonskoj metrologiji, dok u okviru Hallmarking konvencije, u oblasti kontrole predmeta od dragocjenih metala, Zavod ima status posmatrača.

foto: Zavod za metrologiju

Odjeljenje za dragocjene metale Zavoda za metrologiju, u ovoj godini nastaviće da obavlja poslove iz svoje nadležnosti koje su utvrđene Zakonom o kontroli predmeta od dragocjenih metala, kao što su ispitivanje sastava i finoće predmeta od dragocjenih metala, obavljanje analiza legura od kojih se izrađuju predmeti od dragocjenih metala i ispitivanje sastava i finoće probnih igala od dragocjenih metala.

Obavljaće se i žigosanje predmeta od dragocjenih metala, a utvrđivaće se i ispunjenost uslova za donošenje rješenja o određivanju znaka proizvođača i znaka uvoznika predmeta od dragocjenih metala, kao i vođenje evidencije znakova proizvođača/uvoznika predmeta od dragocjenih metala.

„Kako postupci ocjenjivanja usaglašenosti podrazumijevaju sporovođenje metode ispitivanja nad predmetima od dragocjenih metala, radićemo i na unapređenju obučenosti osoblja i nabavci nove opreme u cilju postavljanja novih metoda ispitivanja predmeta od dragocjenih metala“, zaključili su iz Zavoda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

uprava policije, saobraćaj

Za 24 sata 14 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 14 saobraćajnih...
Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Putevi suvi