fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodnijeli krivičnu prijavu protiv Ibrahimovića i Šahmanovića

Podnijeli krivičnu prijavu protiv Ibrahimovića i Šahmanovića

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građanska inicijativa (GI) Zdravi Mojkovac podnijela je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića i državnog sekretara Admira Šahmanovića za zloupotrebu službenog položaja u slučaju rudnika Brskovo.

“U krivičnoj prijavi smo naveli da su Ibrahimović i Šahmanović u svojstvu ministra i državnog sekretara u Ministarstva kapitalnih investicija, svjesni svog djela čijim su izvršenjem htjeli protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i svojih ovlašćenja i prekoračenjem istih pribaviti drugom korist, nanijeti štetu drugom i teže povrijediti prava drugih, na način što su protivno imperativnim propisima ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju sulfidne polimetalične rude na istražno-eksploatacionom prostoru bivšeg rudnika Brskovo kod Mojkovca od 10. decembra 2010. godine, sa aneksima, kao i protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i svojih ovlašćenja, spriječili raskidanje ugovora i pored sticanja uslova za raskid”, navodi se u saopštenju GI Zdravi Mojkovac.

Ministarstvo kapitalnih investicija, kako tvrde, nije poslalo obavještenje koncesionaru o tome, čime su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

“Ugovor je istekao 25. jula ove godine, o čemu smo bezbroj puta obavijestili i upozorili Vladu i Ministarstvo kapitalnih investicija, koje je nadležno za prekid ugovora, te Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma”, rekli su iz GI.

Ugovorom je, kako su objasnili, predviđeno da je koncesionar bio dužan da ispuni sve zakonske obaveze do 25. jula ove godine, što isti nije učinio.

“Time su se stekli uslovi da Ministarstvo kapitalnih investicija pošalje obavještenje koncesionaru da su se stekli svi zakonski uslovi za prekid ugovora i bez ikakvih posljedica po državu Crnu Goru”, dodali su iz GI.

Oni su kazali da se nadaju da će SDT postupiti prema zakonima Crne Gore, formirati predmet i sprovesti pravdu u interesu ustavom zagarantovanih prava na život, bezbjednost, zdravlje i zdravu životnu sredinu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nije realno očekivati pad cijena stanova

Podgorica , (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori u narednom periodu nije realno očekivati pad...