fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodnijeli krivične prijave protiv dvije osobe

Podnijeli krivične prijave protiv dvije osobe

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Službenici Uprave policije podnijeli su krivične prijave protiv Đ.Đ. (38) i D.K. (59) iz Podgorice, zbog osnovane sumnje da su svojim djelima oštetili Atlas banku za više od 15,2 miliona EUR.

Policija je, u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, podnijela krivičnu prijavu protiv Đ.Đ. zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i protiv D.K. zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja.

„Đ.Đ. je, kako se sumnja, to krivično djelo počinio kao odgovorna osoba, odnosno glavni izvršni direktor u Atlas banci, zloupotrebom položaja i prokoračenjem granica svog ovlašćenja u namjeri da pribavi protivpravnu imovinsku korist D.K, na štetu imovine Atlas banke“, navodi se u saopštenju.

Đ.Đ. je, sumnja se, na zahtjev D.K, povezane osobe koja kontroliše banku kao većinski akcionar, suprotno Zakonu o bankama i procedurama banke, a bez odluke Odbora direktora i bez obezbjeđenja i provjere boniteta nalogodavca, 20. maja 2015. godine izdao i potpisao garanciju za plaćanje kojom Atlas banka garantuje da će kompaniji Kaspia Property Holdings Limited, ili bilo kom njenom opunomoćeniku ili nominovanom zastupniku, platiti zahtijevanu sumu, najviše do iznosa od 12,5 miliona EUR, sa rokom važenja do 1. avgusta 2015. godine.

„D.K. je tu garanciju, kao takvu, kako se sumnja, kao sredstvo obezbjeđenja plaćanja predao preduzeću Kaspia Property Holdings Limited“, dodaje se u saopštenju.

Kaspia Property Holdings Limited je tu garanciju, u redovnom postupku, pokušala da naplati od Atlas banke u čemu nije uspjela.

„Ta garancija je 12. jula prošle godine, nakon postupaka pred nadležnim sudovima, naplaćena sa pripadajućim kamatama i drugim troškovima u ukupnom iznosu od 15,2 miliona EUR, na štetu Atlas banke“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije