fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodnijeli inicijativu za ukidanje kolektivnog ugovora

Podnijeli inicijativu za ukidanje kolektivnog ugovora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izvršni direktor barske Port of Adria, Sedat Kara podnio je Ustavnom sudu inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti i ukidanje kolektivnog ugovora, zaključenog u februaru 2009. godine, u nekad jedinstvenoj državnoj kompaniji Luka Bar.

To preduzeće je 2011. podijeljeno na dva privredna društva. Te godine su iz Luke izdvojeni Kontejnerski terminali koji su kasnije privatizovani i prodati turskoj kompaniji Global Ports 2013. godine, pišu Vijesti.

Šef Sindikalne organizacije, Dobrosav Orlandić kazao je da su radnici Port of Adria, njih oko 300 zaposlenih, u šoku zbog te odluke poslodavca koji bi sad u potpunosti da poništi naslijeđeni kolektivni ugovor.

O novom kolektivnom ugovoru, prema riječima Orlandića, poslovodstvo ne želi ni da razgovara sve dok traju sudski procesi.

“Nema nikakve logike ova inicijativa. Samo jedan radnik Port of Adria je uspio da izbori pred sudom razliku u neisplaćenim zaradama za period od kraja septembra 2009. do kraja septembra 2010. godine, a drugi radnik je za sad izborio samo prvostepenu presudu. Poslodavac se vjerovatno prepao da preostalih oko 250 radnika ne traže to isto pravo”, naveo je Orlandić.

On je objasnio da je poslodavac radnicima za neisplaćeni dio zarade, tokom jedne godine, ostao dužan u prosjeku oko pet hiljada EUR.

Vijesti pišu i da je na memorandumu inicijative, u koju taj list ima uvid, Kare navodi kao datum 10. avgust, dok se na pečatiranoj prijemnici u Ustavnom sudu navodi datum 14. januar.

Imajući u vidi da je Vrhovni sud prošle godine stavio van snage kolektivni ugovor nekad jedinstvene Luke Bar nakon njenog funkcionalnog razdvajanja 2011. godine i podjele na dvije firme, nezadovoljnim radnici Port of Adria jedino je preostalo da svoja prava pokušaju izboriti pred sudom za period od 30. septembra 2009. do 30. septembra 2010. godine.

U inicijativi Kare se navodi da taj kolektivni ugovor nikada nije objavljen, a što je preduslov za stupanje na snagu bilo kog propisa.
Kao posebnu nezakonitost u inicijativi se ističe član kolektivnog ugovora kojim je propisano da početna cijena rada nakon izvršenog restrukturiranja u skladu sa ovim kolektivnim ugvorom ne može biti manja od 140 EUR u bruto iznosu za puno radno vrijeme od 176 sati.

Predstavnik turske kompanije Global Ports koja gazduje Port of Adriom napominje u inicijativi da ta navedena odredba nije u skladu sa više odredbi zakona o radu i zakona o obligacionim odnosima.

Oko 430 radnika Luke Bar ne brine ta inicijativa, iako im je prva uručena, jer ih čitava priča finansijski, u krajnjem, neće uopšte ticati budući da su tokom ove godine sa poslodavcem poravnali neisplaćeni dio zarada za dugi niz godina i naplatili ukupno oko četiri miliona EUR u bruto iznosu.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije