fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodizati svijest o energetskoj efikasnosti

Podizati svijest o energetskoj efikasnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je još na početku kada je riječ o energetskoj efikasnosti, zato treba dosta raditi na podizanju svijesti i navikama građana, ocijenio je programski direktor Građanske alijanse Milan Radović.

Da 2040. godina ključni vremenski okvir u kojem treba definisati održivi razvoj Crne Gore, smatra članica Zelene poslaničke grupe Daliborka Pejović.

Oni su gostujući u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG kazali da je vrijeme da fokus bude na ekološkoj državi, na klimatskoj politici i životnoj sredini.

Svjetski je dan energetske efikasnosti, prenosi portal RTCG.

“Imajući u vidu da smo na putu ka Evropskoj uniji sve strategije i akcione planove kroz Green deal moramo poštovati, jer su lideri Zapadnog Balkana 2020. godine potpisali Sofijsku deklaraciju. Samim tim rekao bih da je ovo važna tema za Crnu Goru”, kazao je Radović.

Kada je riječ o energetskoj efikanosti u Crnoj Gori, Radović smatra da smo još na početku.

“Od unapređenja stambenih i javnih zgrada, odnosno njihovih fasada, zatim kroz kupovinu energetski efikasnih uređaja, tako da mislim da treba dosta da se radi na podizanju svijesti i navikama generalno”, kazao je Radović.

Zelena poslanička grupa ponovo je okupljena u septembru prošle godine. Do sada je 12 poslanika iskazalo želju da učestvuje u njoj.

“U četvrtom kvartalu prošle godine bilo nam je najvažnije da okupimo zainteresovane poslanike, da pokrenemo dijalog i uključimo dovoljan broj relevantnih donosilaca odluka i kolega iz civilnog sektora. Imali smo i tri događaja, okupljanje poslanika povodom Dana ekološke države, zatim studijska posjeta Strazburu i još jedna konferencija u Crnoj Gori”, kazao je Radović.

Jedna od članica Zelene poslaničke grupe, Daliborka Pejović smatra da je planiranje jedna od ključnih politika kada je riječ o razvoju Crne Gore.

“Imamo ogromnu šansu, ako je pametno iskoristimo, da u svjetlu donošenja prostornog plana Crne Gore otklonimo sve dileme oko budućeg razvoja Crne Gore, jer se on planira na period do 2040. godine. To je ključni vremenski okvir u kojem treba definisati održivi razvoj Crne Gore. Takođe mislim da je klimatska politika i životna sredina jedna od ključnih jer je potrebno sačuvati prostor, a napraviti građanima da se osjećaju dobro i žive normalnim kvalitetom života”, kazala je Pejović.

Ona smatra da će biti teško i izazovno, ali tu je velika šansa.

“Ako bude pameti i simbioze svih duhovnih, akademskih i drugih struktura, mislim da možemo napraviti ozbiljan posao na zadovoljstvo svih građana”, kazala je Pejović.

Prema njenim riječima, svijest građana o zaštiti životne sredine, ali nije dovoljno afirmisana.

“Zato što, nažalost druge teme dominiraju. Političke teme su u fokusu naših građana, ali se nadam da će, kad sprođu politički tajfuni, doći vrijeme da se ponovo vratimo afirmaciji Crne Gore kao građanske i demokratske, a nadasve ekološke države”, kazala je Pejović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije