fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPodignuta optužnica protiv Blaža Jovanića

Podignuta optužnica protiv Blaža Jovanića

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) predalo je podgoričkom Višem sudu optužnicu protiv bivšeg predsjednika Privrednog suda, Blaža Jovanića, i više osoba i preduzeća.

SDT je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminla, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda danas predalo optužnicu protiv Jovanića, Saše Zejaka, Snežane Jović, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Danijele i Dušana Lakovića, kao i protiv preduzeća Titan security, Securitas Montenegro, Top force system i Ogimar MNE.

Optužnica je, kako je u saopštenju naveo državni tužilac i portparol SDT-a, Vukas Radonjić, podnijeta zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

“Okrivljenom Jovaniću se, između ostalog, stavlja na teret da je tokom 2015. godine organizovao kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore sve do aprila ove godine i čiji članovi su postali ostali okrivljeni pojedinci i preduzeća i više drugih, za sada nepoznatih lica, čiji je cilj vršenje krivičnih djela zloupotreba službenog položaja radi sticanja nezakonite dobiti”, naveo je Radonjić.

On je naveo da je djelovanje kriminalne organizacije planirano za neograničeni vremenski period i zasnovano na primjeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova, pri čemu je svaki od njih imao unaprijed određeni zadatak ili ulogu. U djelovanju kriminalne organizacije su se, prema njegovim riječima, koristile privredne i poslovne strukture i postojao je njen uticaj na sudsku vlast i druge važne društvene i ekonomske činioce.

Iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizilazi osnovana sumnja da je kriminalna organizacija imala i ostvarivala plan tako što je zloupotrebom službenog položaja okrivljenih koji su bili organi ili učesnici, odnosno navodni učesnici stečajnog postupka nad određenim dužnicima, pribavljala imovinsku korist kroz nezakonito uvećavnje troškove stečajnih postupaka, njihovim odugovlačenjem i angažovanjem drugih okrivljenih i drugih lica kao saradnika, advokata, procjenitelja i sudskih vještaka ili za pružanje usluga fizičkog obezbjeđenja imovine, pa i kada je to apsolutno nepotrebno.

To je rađeno sa ciljem da im se, na štetu Privrednog suda ili stečajne mase stečajnih dužnika, isplate fiktivne i nedokumentovane naknade i troškovi za učešće ili navodno učešće i rad u stečajnom postupku, odnosno za navodno date najpovoljnije ponude za izrade procjena imovine, iako su one višestruko prevazilazile realne troškove procjene.

“Okrivljenom Jovaniću se optužnicom stavlja na teret i da je, kao predsjednik Privrednog suda u martu 2016. godine, zaključenjem memoranduma o saradnji sa okrivljenim preuzećem Ogimar MNE, suprotno Zakonu o stečaju, zloupotrijebio službeni položaj i nepotrebno uvećao troškove stečajnog postupka koji su isplaćeni iz budžeta suda, a okrivljenom preduzeću pribavio imovinsku korist”, rekao je Radonjić.

Za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije je propisana kazna zatvora od tri do 15 godina za organizatora, odnosno od jedne do osam godina za pripadnika kriminalne organizacije. Za krivično djelo zloupotreba službenog položaja propisana je kazna zavora od šest mjeseci do pet godina za njegov osnovni oblik, od jedne do osam godina za teži i od dvije do 12 godina za najteži oblik, kada iznos protivpravno pribavljene imovinske koristi prelazi 30 hiljada EUR.

U optužnici je predloženo i da se okrivljenima Jovaniću i Jović produži pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

“SDT će nastaviti istragu protiv okrivljenih Jovanića, Zejaka i Jović, za krivična djela zloupotreba službenog položaja i protiv okrivljenog Vladana Nikolića, za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, u stečajnim postupcima nad stečajnim dužnicima “Radoje Dakić”, Tehnostar i Trgošped i o odluci blagovremeno obavijestiti javnost”, saopštio je Radonjić.

On je istakao da su, prema Zakoniku o krivičnom postupku, državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druga lica dužni da se pridržavaju pretpostavke nevinosti i da svojim javnim izjavama o krivičnom postupku, koji je u toku, ne vrijeđaju druga pravila postupka, prava okrivljenih i oštećenih i načelo sudske nezavisnosti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Spajić: Olimpijski duh će narednih dana ujediniti svijet

Podgorica, (MINA) - Olimpijski duh će u Parizu narednih dana ujediniti svijet, kazao je...