fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodaci o padu investicija zabrinjavajući

Podaci o padu investicija zabrinjavajući

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Podatak da u prvih pet mjeseci imamo 50 odsto manje investicija u privredu je zabrinjavajući, saopštio je ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

„Došlo je do značajnog pada od 50 odsto investicija u kompanije, to jest onih investicija koje dugoročno donose ekonomsku dobit“, rekao je Mulešković Pobjedi, komentarišući podatke Centralne banke (CBCG).

Prema tim podacima, neto priliv stranih direktnih investicija u prvih pet mjeseci u padu više od trećine u odnosu na isti period prošle godine.

Mulešković je objasnio da su investicije koje su trenutno u Crnoj Gori predstavljaju ulaganja isključivo u nekretnine i da dugoročno ne daju dodatne ekonomske vrijednosti.

„To jeste jedan od indikatora i čudim se da Vlada nije predstavila i ovo kao uspjeh, jer ipak mislim da jeste spektakularan rezultat ostvariti skoro uplola manje investicija u odnosu na prethodnu godinu“, rekao je Mulešković.

On je dodao da bi se, ukoliko se posmatra struktura investicija, vidjelo da su to dominantno ulaganja u nekretnine i da je čak 50 odsto priliva investicija u Crnoj Gori bilo u nekretnine.

„To je jasna slika da strani investitori Crnu Goru isključivo vide kao destinaciju gdje će da ulažu u nekretnine i da na taj način šaljemo sliku da nijesmo u ovom trenutku atraktivna država za investicije u privredu, odnosno za razvoj realne ekonomije, već samo za nekretnine“, saopštio je Mulešković.

On je upozorio da bi taj trend ulaganja u nekretnine mogao biti zaustvaljen kada dođe do smirivanja rata u Ukrajini.

„Spektakularni rezultati vlade u dijelu investicija bili su prošle godine isključivo zbog toga što smo imali ogroman priliv državljana Rusije, Ukrajine i Srbije koji su kupovali nekretnine, što se može vidjeti i po njihovoj strukturi“, kazao Mulešković.

On je poručio da Crnoj Gori treba mnogo bolja politika upravljanja poslovnim ambijentom, kao i da se mora kreirati vlada koja će da obezbijedi političku stabilnost da bi Crna Gora, kao nekada, bila prepoznata kao država u koju treba investirati i sa povoljnim i transparentnim poslovnim ambijentom.

„Odluke koje su se donosile u posljednje tri godine su se donosile ad hok bez ikakvog dijaloga, preko noći, što je dodatno poremetilo poslovni ambijent i smanjilo atraktivnost Crne Gore kao investicione destinacije. Takođe povećanje određenih poreskih stopa je negativno uticalo na investitore, a i određene odluke prethodne dvije vlade, koje su potjerale investitore, poslale su negativnu sliku o Crnoj Gori, pa samim tim i ne možemo da očekujemo da imamo kredibilne investitore“, naveo je Mulešković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...