fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočetak realizacije projekta Aj rabotaj - Idemo u EU

Početak realizacije projekta Aj rabotaj – Idemo u EU

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Mreža za evropske politike – MASTER pokrenula je projekat Aj rabotaj – Idemo u EU, koji ima za cilj da zainteresuje mlade za preduzetništvo i informiše ih o mogućnostima za proizvodnju i finansiranje.

Projekat ima za cilj i da mlade podstakne na razvijanje sopstvenih poslovnih ideja, a sve u skladu sa evropskom praksom.

„Visok nivo nezaposlenosti mladih smatra se posljedicom teškog ekonomskog konteksta regiona i zastarjelih obrazovnih sistema, koji ne ispunjavaju potrebe tržišta rada, te razvoj omladinskog preduzetništva u Crnoj Gori predstavlja jedan od načina koji mogu doprinijeti rješavanju ovog problema i našem bržem putu ka EU“, navodi se u saopštenju MASTER-a.

Kako su naveli, kroz realizaciju projektnih aktivnosti žele da neformalnom edukacijom, umrežavanjem i mentorstvom osnaže mlade u Podgorici za pokretanje biznisa i preduzetnički aktivizam.

Projektne aktivnosti će se realizovati tokom narednih deset mjeseci i one obuhvataju izradu Vodiča o mogućnostima za pokretanje sopstvenog biznisa u skladu sa evropskom praksom, Retreat kamp za umrežavanje potencijalnih i mladih preduzetnika, održavanje radionica za sticanje vještina i znanja, mentorstvo, kao i kreiranje motivacionih klipova koji će između ostalog doprinijeti promociji mladih preduzetnika.

Projekat je podržan u okviru ReLOaD2 programa, koji finansira EU, a sprovodi Kancelarija Programa ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u partnerstvu sa 14 lokalnih samouprava u Crnoj Gori udruženih u pet klastera.

„Osim navedenih aktivnosti, mladi će putem našeg portala i društvenih mreža redovno dobijati sve neophodne informacije i savjete o pokretanju biznisa, sa primjerima dobre prakse iz EU i Crne Gore. Stoga pozivamo sve mlade da nas zaprate na društvenim mrežama“ navodi se u saopštenju.

U MASTER-u smatraju ključnim da podstaknu mlade u Podgorici da razviju osobine i načine razmišljanja za preuzimanje inicijative i odgovornosti, kao i da se kroz primjere dobre prakse na EU nivou stvori pozitivan stav prema mladim preduzetnicima koji su pokrenuli uspješne biznise.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija, Podgorica

UP: Tužilac upoznat sa incidentima na stadionu pod Goricom

Podgorica, (MINA) - Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Podgorica preduzimaju mjere u cilju utvrđivanja incidenata...