fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočela pčelarska manifestacija Miris lipa i meda

Počela pčelarska manifestacija Miris lipa i meda

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Manifestacija Miris lipa i meda i ove godine je na Balšića pazaru okupila veliki broj izlagača meda i drugih pčelinjih proizvoda, ljubitelja pčelarstva, domaćih posjetilaca i turista.

Tradicionalnu manifestaciju, koja se svake godine organizuje na Petrovdan, otvorila je zamjenica gradonačelnika Prijestonice Cetinje Ana Novović, koja je istakla da ovaj događaj iz godine u godinu okuplja sve veći broj izlagača i ljubitelja pčelarstva, afirmišući na pravi način prepoznatljivi turistički i poljoprivredni potencijal Cetinja.

“Od svih sektora poljoprivrede, pčelarstvo u Crnoj Gori bilježi kontinuirani trend rasta u skladu sa pozitivnim praksama na globalnom nivou, stvarajući povoljan ambijent za proizvodnju, plasman i konkurentnost crnogorskog meda i pčelinjih proizvoda i na stranom tržištu”, navela je Novović.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Marko Radonjić, rekao je da je ta manifestacija prilika za bliže uspostavljanje saradnje između pčelara i pčelarskih udruženja, kao i da potrošačima približe ideju o crnogorskom medu i njegovoj važnosti za zdravlje.

“Pčelarstvo kod nas ima dugu i bogatu tradiciju i predstavlja značajnu oblast kojoj poklanjamo punu pažnju. Kreirajući brojne podsticajne mjere pomažemo pčelarstvo, a ove godine smo opredijelili značajnu podršku za ovaj sektor, najveću do sada”, naveo je Radonjić.

Predsjednik nevladine organizacije (NVO) Udruženje pčelara Cetinje, Mitar Lagator, poželio je dobrodošlicu svim posjetiocima manifestacije i istakao da današnji događaj ima za cilj promociju i afirmaciju pčelarstva i proizvoda od pčela u našem gradu, državi i regionu.

Novović je uručila poklon vaučere lokalnim mladim pčelarima koji su odlučili da pokrenu sopstveni biznis, a u kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su Kulturno-umjetničko društvo Njegoš, djeca iz JPU “Zagorka Ivanović” i guslar Rajko Radović.

U nastavku programa posjetioci će moći da uživaju u nastupima Igora Đurovića i Tanje Šeter, a manifestacija će trajati do 18 sati.

Organizatori manifestacije su Prijestonica, Turistička organizacija Prijestonice Cetinje i najstarije crnogorsko pčelarsko udruženje NVO Udruženje pčelara Cetinje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

suncano, vremenska prognoza

U Crnoj Gori sjutra sunčano

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori sjura će biti pretežno sunčano, a najviša temperatura...