fbpx
16 C
Podgorica
September 28, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessPočela isplata autorskih honorara od YouTube-a

Počela isplata autorskih honorara od YouTube-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Organizacija za zaštitu prava autora muzike u Crnoj Gori (PAM CG) je po prvi put muzičkim autorima odnosno nosiocima prava isplatila honorare od YouTube-a.

Isplata je obavljena nakon što je PAM CG zaključio ugovor sa YouTube-om.

“Autorima i nosiocima prava PAM CG će isplaćivati autorsku naknadu koja im pripada po osnovu autorskih prava na muzičkim djelima koja ostvare prihod od reklama prikazanih prije ili u toku video sadržaja”, navodi se u saopštenju.

Stoga će, kako su objasnili, autori odnosno nosioci prava ubuduće ostvarivati dodatni prihod od korišćenja njihovih djela u audiovizuelnim i muzičkim video sadržajima na YouTube servisu.

“Za naplative muzičke sadržaje u periodu od 1. aprila prošle godine do 31. marta ove, isplaćen je prvi dio. Konačan obračun, nakon usaglašavanja sa YouTube-om. biće dostavljen nakon 18 mjeseci, u kom periodu se može obaviti reobračun za sve video spotove koji se eventualno nijesu našli u izveštajima”, objasnili su iz PAM CG.

Ukoliko neko djelo nije obračunato, potrebno je da autori odnosno nosioci prava pošalju link sa YouTube-a na mejl [email protected] i ukoliko je sadržaj naplativ biće naknadno obavljen obračun.

Da bi YouTube obavio obračun i isplatu, potrebno je izvršiti klasifikaciju samog videa u muzički ili nemuzički, odnosno, vlasnik kanala treba da postavi sadržaj kao muzički.

“Ukoliko je sadržaj postavljen kao nemuzički, YouTube ga neće obračunati. U tom slučaju, sadržaj može biti uklonjen ili konvertovan na muzički, nakon čega bi počeo da teče rok obračuna naknade”, objasnili su iz PAM CG.

Iz PAM CG su pozvali autore, odnosno nosioce prava, koji su ujedno i vlasnici snimka, da svoje snimke klasifikuju kao muzičke, za koje vezuju Sound recording asset, jer će tek nakon toga sadržaji biti naplativi od autorskih kolektivnih organizacija.

“Pored ispravne klasifikacije, predlažemo i podešavanje pravila za video sadržaje koje su postavili drugi korisnici YouTube (cover verzije), kako bi cjelokupna naplata bila ostvarena”, navodi se u saopštenju.

Za sve potrebne informacije u vezi isplate honorara sa YouTube servisa autori odnosno nosioci prava se mogu informisati isključivo putem mejla [email protected]

Najčitanije