fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlave trake olakšaće pomorski saobraćaj između CEFTA strana i EU

Plave trake olakšaće pomorski saobraćaj između CEFTA strana i EU

Rim, (MINA-BUSINESS) – Inicijativa Plave trake unaprijediće pomorski saobraćaj između Crne Gore, Albanije i Italije, zahvaljujući SEED+ sistemu za elektronsku razmjenu podataka u regionu CEFTA.

Memorandumi o razumijevanju o elektronskoj razmjeni podataka, koji su potpisali direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore Rade Milošević, generalni direktor Uprave carina Albanije Genti Gazeli i direktor Agencije za akcize, carine i monopole Italije, Marčelo Minena, otvaraju mogućnosti za dalje širenje inicijativa Zelene i Plave trake prema ostalim državama članicama Evropske unije (EU).

„Ovo je važna prekretnica za zemlje potpisnice CEFTA sporazuma, s obzirom na to da će ova saradnja biti od koristi ne samo Crnoj Gori i Albaniji, već i drugim članicama CEFTA-e, koje će koristiti crnogorske i albanske luke za trgovinu“, navodi se u saopštenju.

Uspostavljanje IT infrastrukture je u toku, a očekuje se da će sistem biti operativan na jesen ove godine.

Ovo je takođe bila i prilika da se razmotri budući razvoj inicijative Plave trake i trgovinski odnosi na području Jadranskog mora.

Podaci će se elektronski razmjenjivati putem SEED platforme, koju finansira EU.

SEED sistem za elektronsku razmjenu podataka ima ključnu ulogu u implementaciji CEFTA-TCT Zelenih traka u CEFTA članicama, ali i između CEFTA članica i Grčke, koji je u funkciji od jula ove godine.

SEED se implementira od 2010. godine, kasnije je nadograđen na SEED+, a poboljšao je upravljanje graničnim prelazima na Zapadnom Balkanu, efikasnost i prekograničnu komunikaciju, kao i pojednostavio i modernizovao procedure.

Direktor CEFTA Sekretarijata, Emir Đikić, kazao je da je SEED sistem srž inicijative Zelene/Plave trake, a pruža bezbjednu IT infrastrukturu za ubrzavanje carinskih procedura, formalnosti i carinskih kontrola, ne samo između CEFTA članica, već i sa EU.

„Budući da je veoma fleksibilan i prilagodljiv, SEED sistem približava naše administracije i privredu EU i njenom jedinstvenom tržištu”, smatra Đikić.

Memorandumi potpisani između Crne Gore, Albanije i Italije u potpunosti razmatraju važnost carina i drugih poreza koji se primjenjuju u prometu robe, prepoznaju potrebu za prekograničnom saradnjom i uzimaju u obzir ciljeve Akcionog plana za uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta.

Milošević je kazao da cijeni značajnim implementaciju Plavih koridora sa EU partnerima i Agencijom za akcize i carine Italije.

„Inicijativa Plavih koridora će kroz elektronsku ramjenu podataka kroz CEFTA SEED platformu dodatno olakšati, modernizovati i ubrazati carinske procedure i kontrole, a samim tim i ojačati postojeću saradnju između naših službi u svim CEFTA stranama“, rekao je Milošević.

Direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, Matej Zakonjšek, saopštio je da je prva operativna Plava traka između EU i Zapadnog Balkana rezultat više od dvije godine koordinisanog djelovanja brojnih aktera, u skladu sa obavezama preuzetim na samitu EU-Zapadni Balkan na Brdu pri Kranju.

„Uspostavljanjem Zelenih traka prvo unutar cijelog regiona, a zatim i na granicama sa EU, približavamo region EU. Proširenje koncepta na more i uspostavljanje prve Plave trake podstaći će multimodalni transport i dovesti do povećanja trgovinskih tokova“, dodao je Zakonjšek.

On je rekao da očekuje procvat novih trgovačkih puteva, koji će donijeti koristi i građanima i privredi.

„Transportna zajednica će nastaviti da radi sa državama članicama EU i partnerima na Zapadnom Balkanu na daljem unapređenju transportnih veza i ekonomskih odnosa”, poručio je Zakonjšek.

Uspostavljanje CEFTA-TCT Zelenih koridora/traka unutar zapadnog Balkana tokom pandemije covid-19 pokazalo se kao jedan od najuspješnijih primjera regionalne saradnje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije