fbpx
18.1 C
Podgorica
March 23, 2023.
NaslovnicaMINA BusinessPlatni promet 1,35 milijardi EUR

Platni promet 1,35 milijardi EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vrijednost realizovanog platnog prometa za 22 radna dana u aprilu iznosila je 1,35 milijardi EUR, što je 2,2 odsto manje nego u martu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Od toga je 94,87 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

“U aprilu je za 22 radna dana realizovano 898,15 hiljada naloga, od čega 36,08 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu”, navodi se u izvještaju CBCG.

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 40,83 hiljade, dok je prosječna dnevna
vrijednost platnog prometa iznosila 61,28 miliona EUR.

U aprilu za 11,22 hiljade minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100 odsto.

Najčitanije

Centar za građansko obrazovanje (CGO), novi logo

Polarizacija u društvu posljedica neadekvatnog suočavanja sa prošlošću

Podgorica, (MINA) - Crnogorsko društvo je obilježeno polarizacijom, populizmom, klerikalizacijom, rastućom mizoginijom i govorom...