fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlantaže planiraju prinos od 17 miliona kilograma vinskog grožđa

Plantaže planiraju prinos od 17 miliona kilograma vinskog grožđa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Plantaže planirala je prinos od 17 miliona kilograma vinskog grožđa, od čega osam miliona kilograma vranca, saopštio je direktor vinogradarsko-voćarske proizvodnje, Dušan Kankaraš.

On je kazao da je u Plantažama prošle sedmice počela berba grožđa vranac, na kojoj je angažovano šest kombajna, 530 radnika, oko 30 teških kamiona i 20-ak traktora.

“Mehanizovanom i ručnom berbom dnevno se ubere oko 600 hiljada kilograma vinskog grožđa i dosadašnji rezultati berbe pokazuju da ćemo se, što se tiče vranca, primaći planiranom, međutim kod bijelih vinskih sorti imali smo podbačaj od 30 do 35 odsto od planiranog prinosa”, kazao je Kankaraš Pobjedi.

On je objasnio da je slabiji rezultat bijelih vinskih sorti rezultat mraznih temperatura, kad je loza bila u fazi cvasti.

“Što se tiče vranca, očekujemo da uberemo planiranih osam miliona kilograma”, rekao je Kankaraš.

On je dodao da je planirano da berba vranca, koji je vodeća sorta, traje 40-ak dana.

Kankaraš je saopštio da laboratorija uzima svakodnevno uzorke grožđa i da je formirana komisija koja kontroliše njegov kvalitet.

“Još je rano govoriti o kvalitetu grožđa, ali nadamo se da će nas poslužiti lijepo vrijeme i visoke temperature tokom berbe”, naveo je Kankaraš.

On je dodao da su i pored nedostatka radne snage ove godine uspjeli da sve agrotehničke mjere urade na vrijeme.

“I sad se pitamo kako smo to uspjeli da završimo, jer je to jedan ogroman posao, ali smo i svi mi, bez obzira na funkciju koju obavljamo u kompaniji, bili na Ćemovskom polju tako da smo uspjeli da završimo zelene operacije, zaštitu, đubrenje i navodnjavanje. Sad je ostalo samo da gledamo u nebo da ne bude nekih velikih kiša, da grožđe ne bi počelo da propada i trune, ali nadam se da ćemo imati jednu dobru sezonu”, saopštio je Kankaraš.

On je podsjetio da je jedan od najvećih problema sa kojim se posljednjih godina susrijeću Plantaže hronični nedostatak radne snage za branje grožđa. Ove godine je zbog epidemiološke sutuacije izazvane koronavirusom taj problem bio još veći.

“Imali smo problema ove godine sa radnom snagom zbog pandemije. Dosta radnika koji su ranijih godina dolazili iz Makedonije i Srbije su ove godine otkazali dolazak, tako da smo pred početak berbe bili u nedoumici kako uopšte da obavimo berbu”, naveo je Kankaraš.

Najčitanije