fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlantaže i Napredak Kotor uvrštene u sastav MNSE10

Plantaže i Napredak Kotor uvrštene u sastav MNSE10

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U sastav berzanskog indeksa MNSE10 su, nakon završene revizije uvrštene kompanije Plantaže i Napredak Kotor, dok se u njegovom sastavu više ne nalaze akcije Lovćen banke i Poslovno logističkog centra (PLC) Morača.

Iz Montenegroberze je saopšteno da su obavili redovnu reviziju svojih indeksa, MNSE10 i MONEX.

U sastav indeksa MONEX su, nakon izvršene revizije, uvrštene četiri nove kompanije i to Željeznički prevoz, Željeznička infrastruktura, Montecargo i Montenegro-express Group Budva.

U tom indeksu se više ne nalaze akcije Čelebić Investa i Otrantkomerca.

Indeks MNSE10 je vodeći indeks Montenegroberze, koji mjeri kretanje cijena najreprezentativnijih akcija koje se kotiraju na regulisanom tržištu, odnosno na berzanskom i slobodnom.

Izbor deset emitenata, čije su akcije ušle u sastav indeksa MNSE10, vrši se na osnovu rangiranja po koeficijentu likvidnosti. Berza je prilikom odlučivanja o indeksnoj korpi, kao dodatni kriterijum razmotrila finansijsko poslovanje kompanija, kao i njihovo učešće u free float tržišnoj kapitalizaciji.

Sastav MNSE10 sada čine Hipotekarna banka, Elektroprivreda (EPCG), Crnogorski Telekom, Jugopetrol, Crnogorski elektroprenosni system (CGES), Plantaže, Port of Adria, Napredak Kotor, Luka Bar i Veleprodaja.

Indeks MONEX je opšti indeks Montenegroberze i on je pokazatelj stanja i kretanja cijena akcija na regulisanom tržištu, odnosno na berzanskom i slobodnom.

Revizija indeksa MONEX vrši se na osnovu podataka o trgovanju 12-omjesečnom periodu, koji prethodi reviziji. Izbor emitenata, čije će akcije ući u sastav indeksa, vrši se na osnovu rangiranja po koeficijentu likvidnosti, a uzima se u obzir free float tržišna kapitalizacija.

Redovna revizija MNSE10 i MONEX-a obavlja se dva puta godišnje, i to 31. marta i 30. septembra.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Produženo važenje GKU za telekomunikacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Predstavnici Unije poslodavaca (UPCG) i Crnogorskog sindikata telekomunikacija potpisali su produženje...