fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPitali poslanike zašto neće predložiti amandman o otpremninama

Pitali poslanike zašto neće predložiti amandman o otpremninama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) pitali su poslanike Demokratskog fronta (DF), Milana Kneževića i Maksima Vučinića, zbog čega su odlučili da povuku amandman da se 5,45 miliona EUR otpremnina za 420 penzionera uvrsti u ovogodišnji budžet.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, kazao je agenciji Mina-business da ne bi voljeli da se ogriješe prilikom donošenja suda o tome.

„Tražimo od vas da na skupštinskom zasijedanju pred crnogorskom javnošću obrazložite argumentima i dokazima iz kojih razloga ste „nonšalantno“ povukli amandman“, naveo je Raković u dopisu upućenom poslanicima.

On je rekao da je zakon kao lex specialis usvojen 2015. godine, od kada kreću nezakonite kriminalne opstrukcije onih koji su to trebali da realizuju.

„Tada je sve to tražila Vlada Duška Markovića dirigovano od Ustavnog suda, a određene sudije kao što vidimo debelo nagrađeni sa stanovima i bespovratnim kreditima“, ocijenio je Raković.

On je kazao da su svi oni imali jednog gazdu kojeg su morali slušati, a to je predsjednik Milo Đukanović.

„Kako je potpisana kohabitacija pitamo vas da li je sa njom obuhvaćeno nerealizovanje naših otpremnina“, dodao je Raković.

Penzioneri KAP-a su protestovali pred zgradom Skupštine tokom skupštinskog zasijedanja o Predlogu zakona o budžetu za ovu godinu.

Raković je podsjetio da je Vrhovni sud 1. jula odbacio njihovu reviziju kao „nedozvoljenu“, na šta će advokat podnijeti žalbu. Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su, kako je dodao, odluke Osnovnog i Višeg, kojima su odbijene tužbe penzionera KAP-a kojima je tražena isplata pripadajućih otpremnina.

Raković je rekao da su odluke Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda donijete na osnovu odluke Ustavnog, koji je lex specialis zakon za otpremnine proglasio diskriminatorskim.

Bivši radnici KAP-a, njih 420, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta. Radi se o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona EUR.

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu