fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPerišiću suđenje odloženo za 9. april

Perišiću suđenje odloženo za 9. april

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Suđenje stečajnom upravniku Kombinata aluminijuma (KAP), Veselinu Perišić, koji se tereti da je protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja umanjio stečajnu masu preduzeća za 44,9 hiljada EUR, odloženo je za 9. april.

Suđenje u Višem sudu u Podgorici odložio je zbog Perišićevog nedolaska prouzrokovanog zdravstvenim razlozima, pišu Vikend novine.

Perišić se tereti da je 2014. godine dozvolio otkup stana nasljednicima bivšeg radnika KAP-a, Ratka Babića, čime je stečajna masa preduzeća umanjena 44,9 hiljada EUR.

Njemu se na teret stavlja i krivično djelo prekoračenje granice službenog ovlašćenja.

U optužnici tužioca Željka Tomkovića navedeno je da je Perišić nasljednicima pokojnog Ratka Babića priznao izlučno pravo na izlučenje iz stečajne mase KAP-a, stana od 45,1 metar kvadratni na Starom Aerodromu i omogućio zaključenje ugovora o njegovom otkupu po povoljnim uslovima.

Prema tvrdnjama tužilaštva, predmetni stan zakonski nije mogao biti kupljen u vrijeme stečaja, jer je Ratko Babić bio samo njegov korisnik, a pravo na otkup nije stekao za života.

U optužnici se navodi da je Perišić, protivno odluci Odbora direktora od aprila 2003. godine, u kojoj se navodi da je otkup stanova omogućen samo zaposlenima, a ne i njihovim nasljednicima, omogućio pokojnoj Ani Babić zaključenje ugovora o otkupu.

Kako je objašnjeno, Ana Babić je zaključila ugovor o otkupu stana sa KAP-om 16. maja 2014. godine, po povoljnim uslovima, da bi ga nakon toga prodala za 46 hiljada EUR.

„Na taj način je Perišić umanjio stečajnu masu KAP-a, te pokojnoj Ani Babić pribavio imovinsku korist od 44,9 hiljada EUR, a u istom iznosu napravio šetetu stečajnim povjeriocima KAP-a“, navodi se u optužnici.

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...