fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPenzionerske partije nezadovoljne povećanjem penzija od 0,9 odsto

Penzionerske partije nezadovoljne povećanjem penzija od 0,9 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Najava nove Vlade o povećanju penzija u ovoj godini od 0,9 odsto izazvala je nezadovoljstvo među penzionerima, saopštio je predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR), Momo Joksimović.

“Penzioneri Crne Gore su nezadovoljni svojim materijalnim položajem. Svakog četvrtog dana dogodi se po jedan suicid, najčešče penzionerski, zbog gladi, bolesti, zaduženosti, i u tome prednjačimo ne samo u Evropi. Najava potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da će penzije povećati u ovoj godinu 0,9 odsto, izazvala je nezadovoljstvo pogotovo kod penzionera s malim primanjima”, rekao je Joksimović.

On je kazao da se ne ljute penzioneri na novu vlast, već na onu prethodnu koja ih je dovela do materijalnog i moralnog posrnuća, i zadužila još nerođenu djecu, piše Dan.

Predsjednik Partije udruženih penzionera i invalida (PUPI), Vojo Vuletić, naveo je da penzioneri sa povećanjem od 0,9 odsto ne mogu biti zadovoljni jer su od 2002. godine stalno zakidani.

“U jednom trenutku su i smanjivane penzije. Penzioneri su bili žrtve pohlepnog ponašanja sada bivše vlasti. Njih nije bilo briga ni za narod. Samo im je bilo stalo za funkcije, preko kojih su uspjeli da poharaju ovu državu. Današnje penzije su više soci jalna pomoć kad se vidi da je oko 40 hiljada penzionera sa penzijom ispod 200 EUR”, rekao je Vuletić.

On je kazao da je prethodna vlast sve više osiromašivala penzionere da bi mogli da ih kupuju za 50 EUR od izbora do izbora.

“Penzioneri u Crnoj Gori su kao ljudski teret o kojem se niko ne stara. Jedino što će donekle da pomogne jeste to što će nova vlast djeci obezbijediti knjige i pomoć za predškolski uzrast, jer dosta penzionera s malim penzijama plaća te troškove”, rekao je Vuletić.

Joksimović je rekao da su od 2010. do 2020. godine penzije rasle po jedan EUR godišnje, dovodeći penzionere do još većeg siromaštva i bijede.

Prosječna penzija za decembar prošle godine, prema podacima iz isplatne baze iznosi 290,78 EUR, koju primaju samo tri penzionera, a do prosječne penzije ima 70,23 hiljade penzionera.

Od 290,78 do 500 EUR penziju primaju 33,18 hiljada korisnika.

Od 500 do hiljadu EUR primaju 11,05 hiljada penzionera, a od hiljadu do 1,5 hiljada EUR prima 406, od 1,5 hiljada do dvije hiljada EUR prima sedmoro, a preko dvije hiljade samo jedan penzioner.

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...